Experten: Då sänks räntan – här är vinnarna
Under torsdagen meddelade Riksbanken att styrräntan lämnas oförändrad. Sparekonomen Frida Bratt berättar vilka som är de verkliga vinnarna och när räntesänkningarna kan komma.
Gillar du artikeln?
Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få fler artiklar som denna direkt i din inkorg - helt kostnadsfritt.
Riksbankens besked om att lämna styrräntan oförändrad har fått Nordnet Banks sparekonom att förutspå vilka som kan ses som de verkliga vinnarna efter torsdagens besked.
Riksbanken öppnar för räntesänkning i vår
De är vinnarna efter Riksbankens besked
I en intervju med Nyheter24 förklarar Frida Bratt beslutet Riksbanken lämnade och vad som ligger till grund för valet att låta räntan vara just oförändrad.
– Det är faktiskt en väldigt tydlig retorisk omsvängning från Riksbanken. Till skillnad från exempelvis den amerikanska centralbanken talar man nu tydligt om att räntesänkningar kommer. Det är en konsekvens av att inflationen nu är under kontroll och aktiviteten i svensk ekonomi försämras tydligt, säger hon och tillägger:
– Det börjar till och med talas om risken för alldeles för låg inflation, vilket skulle kunna innebära ännu fler och snabbare räntesänkningar än vad Riksbanken nu ser framför sig. Min gissning är dock 3-4 räntesänkningar i år, men prognosen är osäker och beror på inkommande data.
Hon ger även svar på vilka som kan ses som de verkliga vinnarna efter beskedet och när räntesänkningarna kan förväntas.
– Är man bolånetagare är formuleringarna Riksbanken gör idag något av ett glädjebesked. Håll ut, det blir räntesänkningar i vår eller på försommaren.
Allt fler pensionärer skuldsatta hos Kronofogden: "Tragiskt"
Sparekonomen: "Sällsynt dåligt läge att binda räntan"
I och med beskedet delar Bratt en tydlig rekommendation till bolånetagare. Och även om man kan hoppas på goda utsikter framöver skulle det kunna krävas förhandling i händelse av att banken är ovillig att följa räntesänkningarna.
– Som bolånetagare behöver man ha det som sker nu i bakhuvudet. Det är ett sällsynt dåligt läge att binda räntan, då missar man ju hela resan nedåt. Man behöver också, när räntesänkningarna kommer, se till att den egna bolånebanken verkligen följer med Riksbanken nedåt i motsvarande takt. Upptäcker man att banken är ovillig att följa med nedåt krävs förhandling och att man kanske ser sig om efter bättre villkor, säger hon till Nyheter24.
Här kan du läsa fler nyheter från Nyheter24:
Så vet du om din partner är en snåljåp – tydliga signalerna
Hög hyra? Expertens viktigaste råd till dig i ekonomisk knipa
Experten: Så mycket pengar bör en barnfamilj ha på sparkontot