Försäkringskassans utgifter för socialförsäkringen väntas stiga rejält under 2024.
Försäkringskassans utgifter för socialförsäkringen väntas stiga rejält under 2024. - Foto: Claudio Bresciani/TT & Henrik Montgomery/TT

Försäkringskassans utgifter ökar med 12 miljarder – här är varför

Under 2024 förväntas Försäkringskassans utgifter för socialförsäkringen stiga rejält jämfört med föregående år. Försäkringskassans presschef redogör vilka delar som väntas öka mest.


I början av februari redogjorde Försäkringskassan att myndighetens utgifter under 2024 kommer att öka markant jämfört med föregående år.

Förlorat jobbet? Då återhämtar sig inkomsten igen

Försäkringskassans utgifter stiger 2024

Enligt regeringen handlar den svenska socialförsäkringen om att ge ekonomisk trygghet vid sjukdom, ålderdom och när barn är små. Socialförsäkringen omfattar såväl sjukförsäkringen, pension och föräldraförsäkring som bidrag till föräldrar.

När Försäkringskassan då meddelade att utgifterna väntas stiga så gäller det just socialförsäkringen, som väntas bli 12 miljarder högre 2024 jämfört med 2023. 

Totalt uppskattar man att myndighetens utgifter för socialförsäkringen kommer landa på 246,5 miljarder kronor, vilket är närmare 19 procent av statens totala budgeterade utgifter för året.

Anonyma listan: Svenskarna under 40 med högst inkomst

Tre områden som påverkas i socialförsäkringen 

Försäkringskassans presschef, Anders Sims, har förtydligat i en intervju med Nyheter24 vilka tre områden som väntas stiga allra mest inom socialförsäkringen, och några bidragande orsaker bakom förändringarna.

1. Sjuk- och aktivitetsersättningen väntas öka med 2,9 miljarder kronor.

Sims förklarar att en anledning till ökningen är att inflationen bidrar till högre ersättningsnivåer. Därtill har ändringar i pensionsssystemet också varit bidragande.

– Många personer blev kvar i ersättningen på grund av ändringar i pensionssystemet. Den högsta tillåtna åldern höjdes från 64 till 65 från och med januari 2023, säger han och tillägger:

– Fler personer har blivit beviljad sjukersättning på grund av särskilda regler för personer mellan 61 och 65.

2. Föräldrapenningen väntas öka med 2,6 miljarder kronor.

Här bidrar högre inkomster till att taket höjs i och med inflationen, vilket bidrar till högre ersättningsnivåer, förklarar han.

– Antalet årskullar som omfattas av det nya regelverket blir fler och fler föräldrapenningdagar tas ut totalt.

3. Sjukpenningen väntas öka med 2,1 miljarder kronor.

Likaså bidrar inflationen till att även sjukpenningen beräknas stiga under året. 

– 400 miljoner kronor flyttas från anslagsposten för rehabiliteringspenning. Dessa pengar flyttas bara från en post till en annan och påverkar inte totalen eller individen, säger Sims.

Sammanfattningsvis bidrar alltså inflationen till ökade utgifter för myndigheten. Likaså har höjda ersättningsnivåer varit bidragande till att utgifterna för socialförsäkringen nu beräknas stiga så pass mycket 2024 jämfört med 2023.

Här kan du läsa fler nyheter från Nyheter24:

Så vet du om din partner är en snåljåp – tydliga signalerna

Hög hyra? Expertens viktigaste råd till dig i ekonomisk knipa

/
Senaste nytt

1 Jan 1970, 01:00