Det tar ett antal år att återhämta sig ekonomiskt efter en uppsägning.
Det tar ett antal år att återhämta sig ekonomiskt efter en uppsägning. - Foto: Tomas Oneborg/SvD/TT & Fredrik Sandberg/TT.

Förlorat jobbet? Då återhämtar sig inkomsten igen

Hur lång tid tar det för privatekonomin att återhämta sig från en uppsägning? Ny forskning visar att det inte tar lika lång tid som man tidigare trott. Även typen av varsel har betydelse för vad den framtida lönen blir.


Läs mer från Nyheter24 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt Prenumerera
X

Gillar du artikeln?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få fler artiklar som denna direkt i din inkorg - helt kostnadsfritt.

Välj nyhetsbrev

Att bli av med jobbet innebär en förlust i inkomst – men hur lång tid tar det att återhämta sig från tappet? Ny forskning visar att det tar kortare tid att återhämta sig ekonomiskt från en uppsägning än vad man tidigare trott. 

Tidigare har man sett att en uppsägning kan ge ekonomiska men för livet, alltså att den uppsagda aldrig riktigt återhämtar sig och får samma lön som kollegor som inte blev varslade. Men ny forskning visar att så inte är fallet för de allra flesta. 

Så blir a-kassan 2024: Nya taket på 27 200 kronor

Inkomstnivån tillbaka efter sju år

Under åren som följer efter en uppsägning är lönen oftast mindre, men enligt en studie från Institutet för arbetsmarknads- och utbildningspolitisk utvärdering (IFAU) har det visat sig att det tar ungefär sju år att komma upp till en inkomstnivå som går att jämföra med andra kollegor som inte blev uppsagda.

Olika typer av varsel har också visat sig ha betydelse för hur lång tid det tar innan man kommer upp till den  ursprungliga inkomstnivån.

De som sägs upp i samband med ett större varsel har oftast svårare att hitta ett jobb igen, till skillnad från de som sägs upp i ett mindre varsel. 

Läs fler nyheter från Nyheter24 här: 

Det händer om du får ett inkassokrav

Så mycket betalar kungafamiljen i hyra

Kvinnas storvinst på Postkodlotteriet var tekniskt fel

Senaste nytt

1 Jan 1970, 01:00