Att leva nära en snål person kan vara utmanande och svårt.
Att leva nära en snål person kan vara utmanande och svårt. - Foto: Fredrik Sandberg/TT & Pexels

Så vet du om din partner är en snåljåp – tydliga signalerna

Att leva nära någon du uppfattar som snål kan vara både utmanande och jobbigt. Sparekonomen Frida Bratt ger därför sina tips på vilka signaler du ska vara vaksam på och hur du enklast hanterar utmaningen med en snål person i din närhet.


När man lever i tvåsamhet är det inte ovanligt att ha en gemensam och delad ekonomi. I många förhållanden delas utgifter jämnt medan det i andra kan upplevas som raka motsatsen. 

Lever du i en relation och känner att det allt som oftast är du som står för notan eller betalar mer när det kommer till gemensamma utgifter? Det finns några signaler du ska vara extra uppmärksam på.

Hög hyra? Expertens viktigaste råd till dig i ekonomisk knipa

Då vet du att din partner är snål

För Nyheter24 berättar sparekonomen Frida Bratt hur du kan känna igen ett snålt beteende. En ekonomiskt lagd person tar oftare rationella beslut och har kontroll på inkomster och utgifter. En snål person är snarare någon som försöker komma undan betalningen och som helt enkelt visar en ovilja till att ta upp plånboken. 

– Att aldrig vilja vara den som bjuder och som strängt vill dela upp restaurangnotan kan eventuellt kännas bra just för ögonblicket när du inte behöver betala lika mycket.

Den som har det tänkandet behöver ställa sig frågan om det är hållbart i längden. Dels riskerar du att trötta ut din omgivning sedan finns det även risker i att det du slipper betala i dag kan kosta dig mer i framtiden.

– Det kan faktiskt leda till att du blir ganska impopulär. Var det värt det? Tänk på alternativkostnader. Billigt kan verka bra i stunden, men om något går sönder och måste slängas och du behöver köpa nytt kan det bli dyrt i slutändan i alla fall, säger Bratt.

Så vet du om du är ekonomisk eller snål – detaljerna du bör känna till

Så pratar du pengar med en snål person

Om du nu känner igen beteendet i din partner är ett viktigt steg att prata om det, även om det är tufft och jobbigt.

– Det är svårt, pengar kan vara känsligt. Jag skulle säga att hur du ska agera beror på din relation till personen. Är det någon du lever med kommer ni nog behöva ha ett samtal om pengar förr eller senare, om det är så att er syn på pengar är väldigt olika. Då tycker jag det är bra att ta ett pengasnack så tidigt som möjligt i relationen, säger hon och tillägger:

– Om det istället är en bekant får du väga för eller emot om det är värt att ta upp snålheten, där en faktor är om snålheten faktiskt påverkar andra. Om det handlar om en person som aldrig betalar för sig utan låter andra göra det så tycker jag absolut man kan vara tydlig med att nu delar vi och alla ska betala. Det är inte okej att surfa ekonomiskt på andra, slår Frida Bratt fast.

Anonyma listan: Svenskarna under 40 med högst inkomst

Här kan du läsa fler ekonominyheter från Nyheter24:

Singel? Så mycket ska du ha på sparkontot enligt experten

Förmålet Kronofogden inte kan ta från dig: "Man har rätt till en..."

Fyra knep: Så sänker du elräkningen med 1000 kronor i månaden

/
/
/
Senaste nytt

1 Jan 1970, 01:00