Elisabeth Svantesson Blancolån Klarna
Elisabeth Svantesson drar lans mot blancolån. - Foto: Henrik Montgomery/TT och Annika Byrde/NTB

Höjer skatten på lån: 4 miljarder dyrare 2025

Regeringens skattehöjning på konsumtionslån kommer kosta 4 miljarder mer för låntagarna redan nästa år. Men regeringens förslag riskerar att både missa målet och samtidigt drabba tusentals svenskar för helt andra lån än de som avses.


Svenskar med blanco-lån, det vill säga lån utan säkerhet som fordon eller fastigheter, hamnar oftare hos Kronofogden än andra. Och den farliga skuldsättningsformen ökar.

MISSA INTE: Fel håll: Risk för höjd ränta i stället för sänkning

Svårt att betala

Låntagarna riskerar att lägga skulderna på hög vilket gör det svårare att betala räntorna. Och ju längre tid lånen ligger kvar, desto dyrare blir lånen.

Och regeringen har faktiskt flaggat för att de ska bli ännu dyrare.

Regeringen höjer skatten

På en pressträff meddelade finansminister Elisabeth Svantesson (M) att avdragsrätten på blancolån ska slopas.

Redan nästa år räknar regeringen dra in 4 miljarder kronor på det slopade avdraget. 2026 fördubblas intäkterna till 8 miljarder, enligt beräkningen. På fredagen den 23 februari lämnas uppdraget över till Finansinspektionen för att ta fram en plan. Ett färdigt förslag väntas redovisas i höstbudgeten.

– Det här är en viktig strukturell åtgärd för att minska överskuldsättningen i Sverige. Skattebetalarnas pengar ska inte gå till att finansiera dyra blancolån, sade finansminister Elisabeth Svantesson på pressträffen.

Ingen säkerhet

Man brukar skilja på blancolån och bostadslån eller fordonslån eftersom regelverken är olika och fastigheter och fordon som bilar, motorcyklar och båtar ses som säkerhet. Om man inte kan betala sitt lån så skulle banken eller kreditinstitutet begära att Kronofogden konfiskerar egendomen.

Men blancolån används ofta för bostadsköp och fordon. Detta eftersom maximalt 85 procent av exempelvis ett bostadsköp kan betalas med bolån. Tanken är att man ska betala resten, minst 15 procent, i handpenning – men många tar blancolån för att ha råd med handpenningen.

Kan ta större bostadslån

En åtgärd för att minska beroendet av dyra extralån är att regeringen samtidigt höjer taket för bostadslån från 85 till 90 procent av bostadsvärdet.

– Det skulle kunna sänka tröskeln för att fler ska komma in på den ägda bostadsmarknaden och samtidigt minska drivkrafterna att ta blancolån för att finansiera bostadsköp, sade infrastruktur- och bostadsminister Andreas Carlson (M) på pressträffen.

Oväntat drabbade

En oväntad effekt av Regeringens förslag är att det även drabbar finanskrediter. Det berättar Avanzas vd i en artikel till Affärsvärlden. Han tror inte att det kommer minska de osäkra lånen:

– Vi förstår helt och fullt att man vill komma åt osäkra sms-lån och de delarna, men jag är tveksam till om de som tar sms-lån funderar på om det är avdragsgillt eller inte. Där tror jag det är lite verkningslöst, säger Gunnar Olsson till Affärsvärlden.

Däremot kommer det drabba bland annat 30 000 avanzakunder som handlar med värdepapper.

– Det är en produkt med säkerhet där belåningsgraden aldrig går upp till 100% och där du inte riskerar att bli stående på samma sätt som med ett blancolån.

"Haltar rejält"

Han menar att de inte borde omfattas eftersom man faktiskt har värdepapper som borde betraktas som säkerhet i sammanhanget, likt en fastighet, en bil eller båt.

– Förslaget haltar rejält, säger Nordnets vd Lars-Åke Norling som också har kunder som handlar med värdepapper.

Läs mer om ekonomi:

Fel håll: Risk för höjd ränta i stället för sänkning

Så brände Runar Sögaard 72 000 kronor från bedrägerihärvan – på 11 dagar

Varning för fondavgifter: Kan kosta hundratusentals kronor

/
/
Senaste nytt

1 Jan 1970, 01:00