Rubina medverkar i Lyxfällan.
Rubina medverkar i Lyxfällan. - Foto: Skärmavbild/Lyxfällan/TV3

Mamman Rubina har shoppat för 235 000 kronor – köper blöjor på kredit

Trebarnsmamman Rubina och hennes man shoppar så pass mycket onödiga prylar att blöjor får köpas på kredit. Samtidigt fortsätter de ta lån för att finansiera sina redan befintliga skulder. Magdalena Kowalczyk och Lyxfällan åker därför till familjen i Linköping för att reda ut den ekonomiska situationen.


I det andra avsnittet av säsong 34 av Lyxfällan träffar tittarna trebarnsmamman Rubina. Familjen som är bosatt i Linköping består av Rubina, hennes man och tre små barn. Deras ekonomi är allt annat än bra, och stora summor pengar går till avbetalning av lån samtidigt som familjen fortsätter köpa onödiga saker som de egentligen inte behöver eller har råd med. Rubina har till och med börjat handla saker på kredit, och har bland annat köpt mobiler och surfplattor på avbetalning. 

Rubina och hennes man har tappat kontrollen över ekonomin. Foto: TV3/Lyxfällan

Andreas, 41, lånar pengar av mamma – nu ryter hon ifrån i Lyxfällan

Rubina i Lyxfällan: "Vet att det är fel"

Rubina köper ofta och gärna leksaker och kläder till barnen, men när mat och blöjor sedan ska inhandlas räcker inte pengarna till. Familjen får då handla på avbetalning, eller be Rubinas syster Helena om hjälp. Helena är nu rädd att Kronofogden och Inkasso blir nästa steg för Rubina och familjen. Både Rubina och hennes man har nämligen flera lån, och fortsätter att låna ännu mer pengar för att kunna betala dessa.

– Jag vet att det är fel att köpa på sig massa onödiga saker. Men ibland kan jag inte stoppa mig själv, säger Rubina. 

Rubina köper en hel del prylar till sina barn. Foto: TV3/Lyxfällan

Regina blev svindlad på en miljon kronor – det hände efter Lyxfällan

Rubina i Lyxfällan går back 22 000 i månaden 

Programledaren Magdalena Kowalczyk har därför tagit fram hur parets budget ser ut varje månad. Rubina och hennes man får varje månad in 43 200 kronor. Bland annat lägger familjen 11 700 kronor på mat och utemat, och 10 000 går åt till boendet. Under övrigt-posten hamnar frisörbesök, utflykter, shopping och även andra mer nödvändiga kostnader. Denna pott uppgår därför till svindlande 21 900 kronor i genomsnitt, vilket chockar Rubina. 

20 300 kronor går familjen back varje månad. Foto: TV3/Lyxfällan

Det finns också tre stora blancolån och sex krediter, samtidigt som Rubinas man har en hel del obetalda räkningar till Klarna. Avbetalningspotten landar därmed på 15 100 kronor, vilket är pengar som familjen inte har. Det gör att det totala underskottet för hushållet, varje månad, ligger på 20 300 kronor. 

– Nu är det dags att steppa upp och skärpa till sig och börja reda upp den röra hon har orsakat. Och hon måste söka jobb för att få in mer pengar, säger Magdalena. 

Paret i Lyxfällan har shoppat för 2,5 miljoner kronor: “Slår alla rekord”

Deltagaren ryter ifrån i Lyxfällan: "Arg och ledsen"

Rubina och hennes man arbetar 50 respektive 80 procent, och Magdalena trycker därmed på vikten av att de måste jobba mer. Men dagen därpå har Rubina däremot en annan känsla. 

– Imorse när jag vaknade var jag arg och väldigt ledsen, för jag känner mig väldigt missförstådd från igår. Det kändes som att Magda inte förstår att jag gör allt jag kan, säger Rubina. 

Regina känner sig missförstådd. Foto: TV3/Lyxfällan

Efter att Rubina och Magdalena har pratat ut om jobbsituationen kommer de fram till att ett större fokus istället måste läggas på konsumtionsaspekten, snarare än inkomst-sidan. 

Lilian har miljonskulder – använde dotterns CSN-pengar: "Jag skäms"

Familjen har shoppat för 235 000 kronor

Magdalena har därför räknat ut hur mycket familjen har lagt på ren och skär överkonsumtion på ett år, och det är ingen liten summa. Alla impulsköp och onödiga saker landar nämligen på hela 235 899 kronor. 

På ett år har familjen shoppat för en stor summa. Foto: TV3/Lyxfällan
Parets totala skuld ligger på drygt 800 000 kronor. Foto: TV3/Lyxfällan

Samtidigt ligger parets samlade skuld ligger på 807 830 kronor, och nu gäller det att få in så mycket pengar som det bara går. 

Hårda kravet för att komma med i TV3:s Lyxfällan: “Du måste…”

Vill du veta hur det går för Rubina? Lyxfällan sänds 20.00 på tisdagar på Viaplay och TV3.