hacker hackare vpn virus antivirus malware
Om du laddat ner ett bra virusskydd borde du vara skyddad mot de flesta malwareattacker. Men ai har gjort attackerna ännu mer sofistikerade. - Foto: pixabay

Är din mobil utsatt för hackarnas sluga knep

Hackare har byggt hundratals bakdörrar för att kringgå försvarssystemen med hjälp ai – och din mobil kan mycket väl vara utsatt för deras sluga ai-knep. Det varnar cybersäkerhetsföretaget Jfrog för, som sett att ett hundratal illasinnade ai-robotar nyligen laddats upp på en populär sajt.


Säkerhetsbolaget Jfrog slår larm. Ett hundratal ai-modeller har laddats upp på Hugging Faces plattform, en sorts hemsida för aisystem. Men ai-systemen kan användas av hackare för att installera bakdörrar i smyg som sedan angriper de oväntade användarna.

MISSA INTE: Bäst och sämst på börsen 2024 – sjuöresaktien upp 643 procent

Skadlig kod – i hundratals filer

Hugging Face har vidtagit åtgärder för att hindra uppladdning av skadlig kod. Men på något vis har hackarna lyckats komma förbi rutinerna.

Sedan ChatGPT satte fart på ai-hajpen 2023 har efterfrågan varit enorm på allt som har att göra med artificiell intelligens.

När Nvidia släppte sin delårsrapport rusade aktien och svenska pensionssparare blev miljarder rikare på några få timmar. Det har Nyheter24 rapporterat om tidigare.

Pensionsjätte köpte Nvidia i rättan tid – gör miljardvinst

Hackar viktiga datorer och mobiler

Men det ökade intresset öppnar också upp för svagheter i försvaret av den unga teknologin.

Dessutom kan ai användas av illasinnade hackare. Så är fallet denna gång.

Den så kallade malware, en skadlig programvara, kan genom de ovetande användarnas nedladdningar komma åt känslig information på deras mobiler, surfplattor och datorer.

Eftersom de som använder mjukvaran ofta har viktiga roller på de företag de jobbar på kan skadorna bli stora om de inte upptäcks i tid. Det var Computer Sweden snabba med att rapportera.

Hugging Face har inte kommenterat uppgifterna.

Läs mer om ekonomi:

Expert: 2 600 kronor i höjd pension efter historiska beskedet

Betalningskungen: Klarnas vd får miljonlyft – trots miljardförlusten

Så mycket tjänar bankcheferna: Miljontals kronor i höjd lön

Sakta i backarna! Tidig deklaration kan kosta dig tusenlappar

/
AI
/
Senaste nytt

1 Jan 1970, 01:00