SAS aktie stockholmsbörsen
Det går riktigt bra för SAS-aktien just nu. Åtminstone från en riktigt låg nivå. - Foto: Claudio Bresciani/TT och Pixabay

Bäst och sämst på börsen 2024 – sjuöresaktien upp 643 procent

Stockholmsbörsen har inte gått lika starkt som Köpenhamn, men betydligt starkare än den finska motsvarigheten i Helsingfors. Januari och februari har tyngts av fortsatta bekymmer för stora fastighetsbolag som Fastator och SBB. Men det finns några oväntade guldklimpar.


Många dömde ut SAS – men det är faktiskt den aktie som gått bäst på Stockholmsbörsen både i februari – och hela året hittills.

Sedan årsskiftet har SAS stigit med 227 procent. Och inräknat att det skedde en dipp i januari ser faktiskt aktiekursen spikrakt uppåt ut i februari.

MISSA INTE: Expert: 2 600 kronor i höjd pension efter historiska beskedet

SAS: "Sjuöresraketen" på Stockholmsbörsen

De som köpte SAS-aktier vid månadsskiftet januari-februari kan skratta hela vägen till gaten. SAS-aktien har nämligen stigit med 400 procent de senaste 29 dagarna.

Det är den starkaste uppgången på hela Stockholmsbörsen. Svängningarna är skarpast för small cap bolagen.

Det krävs inte många transaktioner för att få aktien att rusa – den kostar nu bara sju öre per styck.

Sedan bottennoteringen den 5 februari då SAS låg gick för knappt ett öre per aktie har aktien faktiskt rusat med 643 procent, enligt Dagens Industris börssidor.

Småbolagen gick bäst

Small cap är ett begrepp som används för att beskriva de bolag med minst kapitalomsättning på börsen. I Stockholmsbörsens fall är det de 20 procent av bolagen som har minst omsättning, skriver Nasdaq.

Fyra av de fem bolag med bäst utveckling i år är small cap bolag. Tre av dem är Life Sciencebolag.

Ascelia Pharmas börskurs har rusat med 137 procent. Irlab Therapeutics har stigit med 88 procent och Alligator Bioscience, som haft ett tufft år steg med 61 procent.

Men sett till omsättningen är småbolagen motsvarar småbolagen bara runt 3 procent av börsvärdet. Det gör att stora bolag fortsätter stå för den största andelen av värdeökningen sett till faktiska kronor och ören.

Saab och Hemnet stod för motorerna

Bland storbolagen har Saab gått bäst. Det förvånar nog ingen – Natoprocessen och oron i omvärlden har lett till stora investeringar i försvarsindustrin, där Saab är en svensk storspelare.

Saabs aktie steg med 34 procent under året. Två andra storbolag som gått som tåget på Stockholmsbörsen är Kindred som stigit med 32 procent, och Hemnet med 31 procent.

SBB, Intrum, Storskogen faller

De storbolag som gick sämst var Intrum som backade hela 50 procent, Storskogen som tappade 44 procent och Embracer som backade 35 procent.

Även krisande Sinch och SBB Norden föll, med 31 procent och 27 procent respektive.

Fastator och Oscar Properties ner 56 procent

Men inte lika mycket som Fastator och Oscar Properties som rasade med 56 procent vardera. Även Strax föll 56 procent, enligt Affärsvärldens genomgång.

Läs mer om Stockholmsbörsen och ekonomi:

Expert: 2 600 kronor i höjd pension efter historiska beskedet

Betalningskungen: Klarnas vd får miljonlyft – trots miljardförlusten

Så mycket tjänar bankcheferna: Miljontals kronor i höjd lön

Sakta i backarna! Tidig deklaration kan kosta dig tusenlappar

/
/
sas
/
/
SBB
Få ekonominyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Så blev Skövde ett mecka för spelskapare

Mathems ändring får kunderna att rasa: "Slutar handla"

Mathem har bytt ut sina påsar mot kartonglådor – något som inte går hem hos alla kunder. Men enligt företaget gör förändringen att fler prissänkningar blir möjliga. – Här är lådorna en viktig nyckel, säger Lotta Olofsson, kommunikationschef på Mathem, till Nyheter24.

Mätta flyttfåglar kommer rekordtidigt

1 timme sedan
Många flyttfåglar har anlänt till Sverige omkring tre veckor tidigare än normalt. Men det är inte den svenska våren som lockar. Förklaringen finns förmodligen att hämta i det varmare klimatet.

Flicka fastnade i torktumlare

1 timme sedan
En flicka har fastnat i en torktumlare i Gideonsberg i Västerås. Det skulle dröja över en halvtimme innan hon kom loss.

Nio döda efter busskidnappning i Pakistan

1 timme sedan
Nio personer har hittats döda sedan de förts bort av beväpnade män från en buss i Baluchistan i sydvästra Pakistan. Tidigare samma dag hade gärningsmännen dödat två och skadat flera när de öppnade eld mot ett fordon.

Polisen i Sjöbo rapporterar om trafikolycka

1 timme sedan
"Trafikolycka i korsningen Södra Vollsjövägen och Östra Kärrstorpsvägen.", skriver polisen på sin hemsida.