Ap7 Såfa Sjunde AP-fonden miljardvinst Nvidia Stockholmsbörsen
AP7 Såfa, Sjunde AP-fonden, har gjort miljarder på Nvidias aktiekurs. - Foto: Ap7 och Fredrik Sandberg/TT

Pensionsjätte köpte Nvidia i rättan tid – gör miljardvinst

Den sjunde AP-fonden är Sveriges populäraste pensionsfond. Och svenska folket gjorde miljarder på det tidiga köpet i Nvidia som just nu prisas på börsen. AP7 Såfa, som den egentligen heter, har en historia av att göra bättre ifrån sig än andra förvaltare av pension och sparande på pensionstorget.


Den svenska AP7 Såfa, även känd som Sjunde AP-fonden, är Sveriges populäraste pensionsfond. Detta eftersom det är den fonden som de svenska pensionsspararna får sin allmänna premiepension sparad i om de inte gör ett aktivt val.

MISSA INTE: Hur mycket tjänade du på börsens rysare – utan att veta om det?

AP7 Såfa gör fullträff i Nvidia

Och det kan ha visat sig vara en rejäl fullträff för svenskarna. De har nämligen år efter år ökat sitt innehav i Nvidia – microchipjätten som skapade stora rubriker i veckan. Detta eftersom det tidigare blygsamma kretskortföretaget blivit central på världsmarknaden för att ta fram de eftertraktade halvledare som behövs för att bygga ai-teknologi.

Så stora dolda vinster gör din Ica-butik: "Helt lagligt, men"

Miljarder i vinst bara i år

Miljardrullningen har varit enorm. Bara i år har Nvidia-aktierna gett de 5 miljoner pensionssparande svenskarna med AP7-innehav 10 miljarder kronor. Det är en otrolig utdelning på knappt två månader.

– De senaste 5 åren har värdet stigit med 23 miljarder kronor. Nvidias utveckling ger därmed ett mycket positivt bidrag till våra över 5 miljoner sparare, berättar Sjunde AP-fondens pressansvarige Mikael Lindh Hök för Nyheter24.

Tre av fyra företag vill betala lösensummor efter it-attacker

Sjunde AP-fondens 1000 miljarder i pension

Sjunde AP-fonden är Sveriges populäraste aktiefond – och därför även den som har den både tjockaste och bredaste aktieportföljen med tusentals aktier och runt 1000 miljarder i investerade pensionskronor.

– Även om vi gläds åt Nvidia så gäller det att komma ihåg att det är en av de totalt 3 000 olika aktierna i vår aktiefond på drygt 990 miljarder kronor som totalt stigit med cirka 6 procent i år.

Nvidia är nu världens fjärde största aktie

Svensk pension bättre än Stockholmsbörsen

Under fjolåret steg AP7 Såfas aktiers värde med 19,9 procent ifjol. 

I år har aktiefonden stigit 7,5 procent hittills i år till 22 februari. Det är högre än både Stockholmsbörsens snittökning på 1,6 procent och till och med högre än tekniktunga Wall Streetindexet S&P500 som ökat 6,7 procent.

Läs mer om ekonomi, teknik och fonder:

Hur mycket tjänade du på börsens rysare – utan att veta om det?

Nvidia är nu världens fjärde största aktie

Tre av fyra företag vill betala lösensummor efter it-attacker

/
/