Frida Bratt ekonom privatekonom skatt skatteåterbäring 2024
Frida Bratt är sparekonom på Nordnet. - Foto: Pixabay och Nordnet

Sakta i backarna! Tidig deklaration kan kosta dig tusenlappar

De som tagit dyra bolån känner sig inte så rika efter det senaste årets höjningar av räntan. Men – man kan åtminstone dra av stora delar av räntekostnaderna på skatten. Godkänner du deklarationen för snabbt kan du dock gå miste om tusenlappar. Nyheter24 har intervjuat sparekonomen Frida Bratt på Nordnet.


Skatteåterbäringen kommer troligen bli rekordhög för många svenska bolånetagare och skattebetalare. Detta eftersom man kan dra av 30 procent på bolånet upp till 100 000 kronor. Därefter kan man dra av 21 procent på resterande belopp.

Och är det något man gjort det senaste året så är det att betala multum i höga räntor.

MISSA INTE: Experten om rekord-återbäringen: Slarva inte bort pengarna

Frida Bratt har ordet

– Stigande räntor gör att många kommer nyttja ett högre ränteavdrag och detta kommer i form av skatteåterbäring. Samtidigt kommer många bli varse att det faktiskt finns ett slags tak för ränteavdraget, vilket flertalet hushåll knappt behövt känna till i lågränteläget, säger Frida Bratt på Nordnet till Nyheter24.

Frida Bratt är en av Sveriges namnkunnigaste sparekonomer.

LISTA: Alla avdrag du kan göra i deklarationen 2024

Sparekonomen: Hushållens budget gröps ur

Många som köpt bostad de senaste åren, och fått känna av Riksbankens räntehöjningar, kan nu räkna med rekordhög återbäring. Det är en klen tröst för de hushåll som fått se sina hushållsbudgetar gröpas ur av räntekostnader.

För att få del av ränteavdraget krävs att du står betalningsansvarig för lånet antingen helt eller delvis. Dessutom behöver du ha betalat ränta för det år som du söker avdraget. Och du måste ha betalat skatt som avdraget kan dras av på.

Experten: Lugn i räntestormen, husdrömmen springer inte ifrån dig

Tusenlappar dyrare deklaration i onödan

Om man är två personer som delar på ett lån fördelas ränteavdraget automatiskt mellan de två låntagarna. Man kan också dela upp fördelningen på något annat vis, vilket man gör i inkomstdeklarationen.

"Ni båda måste göra ändringen så att totalen fortfarande blir densamma som om ni skulle dela på den 50/50", skriver exempelvis banken SBAB.

– Om man inte skrivit över ränteavdraget finns det risk att man slår i taket i onödan, och då betalar man tillsammans för hög skatt. Det kan bli flera tusenlappar som man betalar i onödan.

Skatteåterbäring 2024

Vad ska man då hitta på med sina pengar efter skatteåterbäringen.

– Många som haft det riktigt tufft rent privatekonomiskt kanske har behövt plocka från en eventuell buffert. Då kan det vara bra att ”återställa” bufferten, så att den finns där igen som en trygghet, säger Frida Bratt.

Har man ingen buffert för oförutsedda utgifter kan skatteåterbäringen ju bli en bra grund till en sådan, tycker hon. 

– Jag tycker att bufferten är den man bör prioritera först när det kommer till sparande. Har man blancolån till hög ränta eller dylikt kan eventuell skatteåterbäring gå till att betala av dessa, säger hon till Nyheter24.

Nya räntor, skattejämkning

Man ska också vara försiktig med att se pengarna som någon sorts lottovinst. De höga räntorna är kvar ett tag till och pengarna kan behövas till framtida räntekostnader:

– Många kommer få det på grund av ränteavdraget nu när räntorna stigit. Då kan man fundera på om det kan vara läge att skattejämka nästa år, så att du slipper få ränteavdraget som en årlig klumpsumma. Det är pengar som kanske behövs för att betala räntekostnaderna, avslutar Frida Bratt.

Skattejämka innebär att man betalar en något lägre skatt under året, men att man får tillbaka mindre i återbäringen året därpå. Mer information finns på Skatteverkets hemsida.

Läs mer om återbäring och ekonomi:

Svenska politikerns kryptojätte gör rekordförlust

Kvalitenas konkurs: Slumpar bort anrik adress för några miljoner

Experten: Nu kan tyska fabriker göra din elräkning billigare

Experten: Lugn i räntestormen, husdrömmen springer inte ifrån dig

/
/
/
/
Senaste nytt

1 Jan 1970, 01:00