Ergonomi är viktigt att tänka på.
Ergonomi är viktigt att tänka på. - Foto: Pexels / TT

5 vanliga ergonomiska misstag – så skadas du på jobbet

Att jobba på kontor kan leda till många olika otrevliga skador. Här är fem ergonomiska misstag som kan skada dig på arbetsplatsen.


1. Du har fel stol eller stolinställning

Att ha en stol inställd på fel höjd kan leda till en rad problem. Om stolen är för hög, kan det hänga med fötterna och skapa tryck på lårens baksida, vilket kan minska blodcirkulationen. Om den är för låg, kan det leda till en dålig hållning och belasta nedre delen av ryggen. Det är viktigt att stolen har en justerbar höjd som passar användarens kropp och att fötterna vilar platt på golvet. Ryggstödet bör också ge stöd till ländryggen för att främja en hälsosam hållning.

2. Din skärm är felplacerad

Skärmens position kan ha en betydande inverkan på både ögon och nacke. Om skärmen är för låg, kommer du att böja nacken neråt, vilket kan skapa belastning. Om den är för hög, kan det tvinga dig att luta huvudet bakåt. Båda dessa positioner kan leda till smärta och obehag över tid. Skärmen bör vara i ögonhöjd, och avståndet till skärmen bör vara så att texten är lätt att läsa utan att behöva böja sig framåt eller bakåt.

Trött efter jobbet? Så blir du pigg fort – 6 enkla knep

3. Din mus och ditt tangentbord är felplacerade

Mus och tangentbord bör vara placerade så att armarna är i en naturlig position och handlederna är raka. Om dessa verktyg är för långt borta, eller om de inte är i samma höjd, kan det skapa en onaturlig vinkel på handlederna, vilket ökar risken för belastningsskador. Att använda ett tangentbord och en mus som är ergonomiskt utformade, och att placera dem på rätt avstånd och höjd, kan minimera dessa risker.

4. Du tar för få pauser

Att sitta eller stå vid ett skrivbord i långa perioder utan pauser kan leda till trötthet och överbelastning. Regelbundna pauser, även om de bara är korta, ger musklerna en chans att slappna av och ökar blodcirkulationen. Det bidrar även till att minska ögontrötthet genom att ge ögonen en chans att vila. Det rekommenderas att ta en kort paus varje timme för att sträcka på sig, ändra position eller bara titta bort från skärmen.

5. Det är fel belysning på arbetsplatsen

Ljus som är för starkt eller för svagt kan leda till ögonbelastning och huvudvärk. Belysningen bör vara tillräcklig för uppgiften utan att skapa bländning på skärmen eller arbetsytan. Indirekt belysning och användning av arbetslampor kan bidra till att skapa en behaglig arbetsmiljö. Att anpassa belysningen till den enskilda arbetsplatsen, och att undvika skuggor och reflektioner, kan hjälpa till att minimera risken för ögontrötthet och andra ljusrelaterade problem.

Läs mer här:

Så mjuk ska din säng vara – för bäst sömn

/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!