Fotbad är ett av många knep som kan pigga till dig fort.
Fotbad är ett av många knep som kan pigga till dig fort. - Foto: Stella Pictures / TT

Trött efter jobbet? Så blir du pigg fort – 6 enkla knep

De flesta av oss brukar vara trötta efter en lång arbetsdag. Här är sex metoder för att snabbt bli pigg och få ut det mesta av kvällen.


1. Ta en tupplur

En kort tupplur, även kallad powernap, kan vara ett mycket effektivt sätt att återhämta sig snabbt. En ideal tupplur bör vara i cirka 15-20 minuter. Det är tillräckligt för att få en snabb vila utan att gå in i de djupare sömnfaserna, vilket kan göra dig mer trött när du vaknar. Om du sover för länge kan det också bli svårare att somna när du går och lägger dig på kvällen.

Så mjuk ska din säng vara – för bättre sömn

2. Ta ett fotbad eller en kall dusch

En kall dusch eller ett kallt fotbad kan vara en väldigt uppiggande upplevelse. Här är några skäl till varför:

  • Ökar blodcirkulationen: Kallt vatten får blodkärlen att dra ihop sig och hjärtat att pumpa hårdare, vilket ökar blodcirkulationen. Detta kan hjälpa till att öka energinivåerna och förbättra alertnivån.
  • Aktiverar nervsystemet: Detta kan höja nivåerna av noradrenalin i blodet, en kemikalie som kan förbättra humöret och öka energin.

Om tanken på en hel kall dusch verkar för mycket, prova att bara doppa fötterna i kallt vatten eller avsluta din vanliga dusch med några sekunder av kallt vatten.

Här är maten att äta för bättre hjärnhälsa – 6 nyttiga varor

3. Testa akupressur

Akupressur är en teknik som använder tryck på specifika punkter på kroppen för att stimulera energiflödet och balans. Det kan ha en uppiggande effekt:

  • Så funkar det: Genom att trycka på specifika punkter på kroppen kan du stimulera olika energibananer som är kopplade till olika organ och system.
  • Energipunkter: Några exempel på sånna punkter är de som finns mellan ögonbrynen, på handleden eller mitten av foten.
  • Så gör du: Använd tummen eller en fingerknoge för att trycka fast och cirkulärt på punkten i ca 30 sekunder till en minut. Var noga med att inte trycka för hårt.

4. Tugga tuggummi

Att tugga tuggummi kan tyckas vara en ovanlig metod för att pigga upp sig, men det har några intressanta fördelar:

  • Ökar blodflödet till hjärnan: Tuggandet kan öka hjärtfrekvensen och blodflödet till hjärnan, vilket kan förbättra minnet och din kognitiva funktion.
  • Minskar trötthet: Vissa har upplevt att tuggummi minskar tröttheten.
  • Enkelt och bekvämt: Ett paket tuggummi i fickan eller skrivbordslådan är ett enkelt och bekvämt sätt att få en snabb uppiggande boost när du behöver det.

Välj smaker som pepparmint – det bidrar till en mer uppfriskande och energigivande känsla.

Enkla knepen: Så får du ut vattnet ur örat direkt

5. Ha sex 

Att ha sex efter jobbet kan göra stor skillnad för både ditt humör och din energi. Det kan vara både uppfriskande och energigivande av flera anledningar:

  • Fysisk motion: Sex involverar ofta måttlig fysisk ansträngning, vilket kan öka hjärtfrekvensen och blodcirkulationen. Detta kan få dig att känna dig mer vaken och energisk.
  • Känslomässigt: Den emotionella anslutningen och intimiteten som kan komma med sexuell aktivitet kan också bidra till en känsla av välmående och energi.
  • Hormonell respons: Sex leder till frisättning av olika hormoner, inklusive oxytocin och endorfiner, som kan förbättra humöret och ge en känsla av eufori.
  • Stresslindring: Orgasm speciellt har visat sig kunna minska stress, vilket kan leda till en ökad känsla av avslappning och förnyad energi.

6. Testa aromaterapi

Aromaterapi använder dofter från eteriska oljor för att påverka kropp och sinne. Det kan vara värt att testa när du kommer hem från jobbet och vill bli pigg. Här är sakerna att tänka på:

  • Pepparmint och citron: Oljor som pepparmint och citron är kända för sina uppfriskande och energigivande effekter.
  • Så gör du: Du kan använda en doftspridare eller applicera en liten mängd olja (blandad med en bärarolja) på handleden och lukta.
  • Professionell vägledning: Om du är ny inom aromaterapi, kan det vara användbart att prata med en expert eller läsa på från pålitliga källor för att se till att du använder oljorna på rätt sätt.

Läs mer här:

Svårt att sova? Ta genast bort detta från sovrummet

/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!