Biltransport
I Litauen skickar man bilar beslagtagna av rattfyllon till Ukraina - Foto: TT

Bilar från 271 fyllekörare har skickats till Ukraina

Att köra rattfull är inte bra, och beivras kraftigt i de flesta länder, och i ett europeiskt land har hundratals fyllekörare nu fått sina bilar skickade till Ukraina.


Landet i fråga är Litauen, där man i början av året ändrade lagen så att bilar som ägs av staten kan skänkas till den ukrainska regeringen i syfte att stötta det krigshärjade landet.

I Litauen är man flitiga när det gäller att beslagta bilar från de som kör bil fulla eller drogpåverkade, och i har man beslagtagit betydligt fler bilar än väntat.

Redan i mitten av mars 2023 hade polisen lagt beslag på över 200 bilar, och man fick då idén att skicka dessa till det krigshärjade Ukraina.

Här är storstaden som höjer trängselskatten till 235 kronor

Skänkt bilar för 10 miljoner

Farliga felet på Tesla – skyller haverier på ägarna

För transporten av bilarna står den lettiska välgörenhetsorganisationen Twitter Convoy, och enligt den lettiska tidningen Delfi har man i dagsläget hunnit skicka hela 271 bilar tidigare ägda av fyllekörare till Ukraina.

Det samlade värdet av de bilar som hittills har donerats uppskattas till 903 453 euro, motsvarande strax över 10 miljoner kronor.

I skrivande stund håller man på med pappersarbetet för att skicka ytterligare 34 bilar, med ett uppskattat värde motsvarande knappt 1,8 miljoner kronor, till Ukraina.

Tips: Så förlänger du elbilens räckvidd på vintern

Inte ensamma om att beslagta bilar

Lettland är i dagsläget ganska ensamma om att skicka bilar beslagtagna i samband med trafikbrott till Ukraina.

Lettland är däremot inte det enda landet där den som ägnar sig åt allvarligare trafikbrott riskerar att bli av med bilen för gott.

Om man exempelvis blir tagen för vårdslöshet i trafik i Danmark kan polisen beslagta och auktionera ut ens bil – något en norsk Lamborghini-ägare blev varse år 2021.

Mannen var på väg hem från Tyskland där han köpt sin sportbil två timmar tidigare, och blev stoppad i Danmark efter att ha kört 236 km/h på en 130-väg.

Resultatet blev att bilen, som mannen precis betalat runt 2 miljoner kronor för, beslagtogs och såldes på auktion. Pengarna gick till den danska statskassan.

Krocktestet avslöjar: Populär suv livsfarlig för barn

Bil
/