Skoda Enyaq i snö
Kallt väder har ofta en drastisk inverkan på elbilars räckvidd - Foto: Skoda

Tips: Så förlänger du elbilens räckvidd på vintern

På vintern minskar räckvidden på många elbilar drastiskt. Här är några tips för att maximera räckvidden vid kallt väder.


Den officiella räckvidden i moderna elbilar blir allt bättre, och på sommaren brukar det inte vara omöjligt att komma nära dessa siffror även i verkligheten.

På vintern är elbilarna däremot långt ifrån lika effektiva, och många ägare upplever drastiskt minskad räckvidd jämfört med vad som utlovas.

Det finns emellertid ett par knep som man kan ta till för att maximera elbilens räckvidd vintertid.

Kan inte påverka allt

En bidragande faktor som är svår att påverka är väglaget. När däcken måste knuffa sig igenom vatten, snö eller slask drar det helt enkelt mer energi och räckvidden försämras.

Takboxen är också ett tillval som drastiskt försämrar räckvidden, men den är samtidigt ett nödvändigt ont för många vid långturer vintertid.

Krocktestet avslöjar: Populär suv livsfarlig för barn

Förvärm batteriet i din elbil

Ett kallt batteri är mindre effektivt vid laddning och urladdning, vilket är anledningen till att man måste förvärma batteriet för att uppnå önskad laddhastighet vid snabbladdning.

På samma sätt måste bilen snabbt värma upp batteriet till arbetstemperatur när man börjar köra. Innan det är uppe i temperatur är effektiviteten försämrad, och är batteriet iskallt drar själva uppvärmningen också mycket ström.

Står bilen kopplad till en laddare är det därför bra att programmera elbilen att förvärma både batteriet och kupén med el från laddaren inför varje resa.

Det lönar sig också att ladda vid varje tillfälle som ges – exempelvis när man är och handlar. Det kanske inte ger mycket i termer av laddningsgrad på batteriet, men gör gott för att bibehålla en bra batteritemperatur.

Det är viktigt att hålla koll på däcktrycket vintertid. Foto: TT

Parkera i varmgarage

Ett annat sätt att hålla en bra temperatur på batteriet är att parkera bilen inomhus, gärna i ett varmgarage.

Att parkera bilen skyddad från snö har också andra fördelar ur räckviddssynpunkt.

Att köra runt med en massa snö på bilen är nämligen inte bara trafikfarligt, utan adderar också vikt och förstör aerodynamiken.

Har man inte möjlighet att parkera bilen under tak gör man rätt i att borsta bort snön ordentligt innan man ger sig ut på vägen.

14 per år dör i jultrafiken – här är de farligaste vägarna

Sänk kupévärmen

Utöver framdrivningen slukar också kupévärmen väldigt mycket energi, och att värma upp hela interiören tär således ordentligt på räckvidden.

Vill man maximera räckvidden vid kall väderlek är det således bra att sänka kupévärmen några grader.

För att slippa frysa kan man i stället med fördel använda stols- och rattvärmen, då dessa värmer dig direkt utan att behöva värma upp allt runt omkring.

Farliga felet på Tesla – skyller haverier på ägarna

Kontrollera däcktrycket

Att däcken är pumpade med rätt tryck är viktigt oavsett om bilen går på el, bensin eller diesel, och oavsett om man kör på sommaren eller vintern.

Att kontrollera däcktrycket är extra viktigt när det är kallt eftersom luft krymper när den kyls ner. Däck som var korrekt pumpade under hösten kan således vara för lätt pumpade när kylan slår till.

Ett för lågt däcktryck ger ökat rullmotstånd, vilket ökar förbrukningen.

Vanligaste bilproblemet vintertid – gäller särskilt elbilar

Bil