Elizabeth II och Range Rover
Drottningen rattade ofta själv sin Range Rover - Foto: Bramley/Jonathan Brady/TT

Kungligt åk till salu: Drottning Elizabeths Range Rover

Drottning Elizabeth II var en känd bilälskare, och sågs ofta ratta en Range Rover. Nu är en av drottningens sista bilar till salu.


Det handlar om en Range Rover Autobiography med lång hjulbas från 2016, lackad i mörkblått med en ljus läderinredning och en stor diesel-V8 under huven.

Bilen är till salu hos den brittiska handlaren Bramley Motor Cars.

Lamborghini ägd av Donald Trump såld för rekordbelopp

Proveniens som heter duga

Bilen ingick i drottningens stall från 2016 till 2017, och kördes regelbundet av drottningen i egen hög person.

Drottningen var lastbilsmekaniker under andra världskriget, och föredrog sedan dess att själv köra sina bilar i stället för att bli skjutsas.

Den ljusa interiören är en trevlig plats att avverka många mil - Foto: Bramley

Även hennes man prins Philip körde bilen. Bland annat skjutsade han den amerikanska ex-presidenten Barack Obama och hans frun Michelle från flygplatsen till Windsor Castle under ett statsbesök i april 2016.

– Det är kanske en av de få gånger som president Obama har åkt i ett annat fordon än de tungt bepansrade president-limousinerna, säger Bramley i annonsen.

Koenigsegg och Motikon lanserar exklusiv bilfest i Båstad

Specialanpassad för drottningen

Den ståndsmässiga suven var förberedd för sitt kungliga uppdrag av Land Rovers verkstad i Gaydon, och utrustades från fabrik med ett antal specialdetaljer.

Vissa av dessa, exempelvis konvoj-ljusen och de fasta fotstegen på sidan, plockades bort när bilen togs ur den kungliga bilflottan.

Exteriören går i en sober mörkblå kulör - Foto: Bramley

Drottningens specialmonterade grabbräcken och varningsdekalen för sirenen under motorhuven är dock intakta, vilket ger en nostalgisk touch.

Livsfarligt: Vägräcken ingen match för tunga elbilar

Ett kungligt pris

Bilen har i dagsläget avverkat drygt 18 200 miles, motsvarande runt 3 000 mil, och bilen förefaller vara i gott skick.

Bilen ligger ute till försäljning för 224 850 pund, motsvarande knappt 3 miljoner kronor, vilket är ett ganska rejält påslag jämfört med bilens nypris.

En sprillans ny Range Rover, som är en generation nyare, har ett grundpris på runt 100 000 pund. Drottningens bilar brukar dock inbringa stora summor.

I november gick en betydligt äldre Range Rover ägd av drottningen under klubban hos Iconic Auctioneers. Bilen var från 2004 och inbringade drygt 132 000 pund, vilket är minst sagt rejäl summa för den årgången av modellen.

Lewis Hamilton byter till Ferrari – aktien rusar

Bil