Aurora
Christian och Halldora von Koenigsegg, samt Filip Larsdon från Motikon är medgrundare till eventet - Foto: The Aurora

Koenigsegg och Motikon lanserar exklusiv bilfest i Båstad

The Aurora är ett nytt exklusivt bilevenemang som går av stapeln i Båstad i sommar, med Koenigsegg och Motikon som medarrangörer.


Tanken är att The Aurora ska lyfta Skandinavien som en legitim spelare på den internationella arenan för samlarbilar.  

Vi närvarade på en pressträff på Villa Pauli i Djursholm där eventet presenterades av Filip Larsson från Motikon och Halldora von Koenigsegg.

Ett event i världsklass

Ambitionerna är onekligen storslagna. 

The Aurora ska erbjuda samlarbilar av internationell klass, och kombinera dessa med typiska skandinaviska inslag.

Som förlagor står evenemang som Concorso d’Eleganza Villa d’Este, Pebble Beach Concours d’Elegance och Hampton Court.

Tre överkomliga alternativ till en Ferrari

En dold bilskatt

– Skandinavien sitter på en stor, dold bilskatt av både ikoniska klassiker och moderna hypercars som förtjänar att visas upp på den internationella arenan. Vi vill skapa ett livsstilsevent i världsklass som visar på det bästa vi har att erbjuda i regionen och som bjuder på underhållning både på dagarna och kvällarna, säger Filip Larsson, som är en av initiativtagarna bakom The Aurora.

Tanken är att The Aurora ska bli ett årligt återkommande evenemang, och den första upplagan kommer att hållas från den 5 till den 7 juli 2024.

Platsen för evenemanget är Norrvikens trädgårdar utanför Båstad, och programmet ska vara både digert och varierat.

Lewis Hamilton byter till Ferrari – aktien rusar

Ett digert program

Ett av eventets mest centrala komponenter är The Aurora Concours, som man beskriver som en “kurerad skönhetstävlingdär ovanliga och historiskt signifikanta bilar från internationella samlare kommer att ställas ut.

Bilarna kommer att delas in i olika klasser och bedömas efter hur väl de reflekterar det skick och utförande som de lämnade fabriken i av en samling domare.

På plats under eventets alla dagar kommer man även att ha The Aurora Showfield, som man beskriver som “en levande bilutställning” där runt 300 bilar från hela Europa kommer att ställas ut.

Är denna Maserati världens mest exklusiva brandbil?

Inte bara fokus på dåtiden

Arrangörerna var dock noga med att framhäva att The Aurora inte bara är någon form av nostalgitripp, utan även blickar mot framtiden.

För en grupp särskilt inbjudna gäster kommer man även att erbjuda The Aurora Hypercar Experience, som bland annat innefattar en utställning av världens mest banbrytande prestandabilar på Norrviken.

Deltagarna ska även få möjlighet att besöka Koenigseggs testbana och Gripen-alteljé och träffa märkets grundare och vd Christian von Koenigsegg.

Man planerar även att arrangera Aurora talks. Där kommer talare med olika bakgrund att prata om allt från bevarandet av gamla klassiker, till de senaste hyperbilarna, och intressanta innovationer inom bilindustrin.

Ämnen som syntetiska bränslen och alternativa drivmedel, samt elektrifiering av klassiska bilar, kommer också att avhandlas under eventet.

Ferrari bygger sin första segelbåt för havskappsegling

Bil