Donald Trump Lamborghini
Donald Trump beställde denna Lamborghini ny från fabrik - Foto: Barrett-Jackson

Lamborghini ägd av Donald Trump såld för rekordbelopp

År 1997 beställde Donald Trump en sprillans ny Lamborghini Diablo VT Roadster, och nu har den gått under klubban för ett rekordhögt belopp.


Innan han blev USA:s kanske mest kontroversiella president någonsin var Donald Trump en rik affärsman, och på 90-talet slog han till på en av världens dyraste och snabbaste bilar.

Nyligen gick Trumps blå Lamborghini, av modell Diablo VT Roadster, under klubban hos auktionshuset Barrett-Jackson i Florida.

Ferrari bygger sin första segelbåt för havskappsegling

Ett populärt objekt

Ex-presidenten är en extremt polariserande figur i det amerikanska samhället, men enligt Barrett-Jackson möttes bilen av applåder och glada tillrop när den rullade upp på scenen.

Inför auktionen gjorde auktionshuset en video där man visade upp bilen.

Utöver sin berömda första ägare är bilen en vanlig Diablo VT Roadster, vilket betyder att den är utrustad med en 5,7-liters V12:a på 492 hästkrafter som sörjer för en toppfart på 325 km/h.

Undantaget är en skylt på dörren som installerades av Lamborghini åt Trump, där det står “Donald Trump 1997 Diablo”. Bilen beställdes också i en Le Mans-blå kulör som inte fanns med på Lamborghinis ordinarie färgpalett 1997. 

Är denna Maserati världens mest exklusiva brandbil?

Rekord för modellen

Donald Trump sålde bilen redan år 2002, och den var till salu på eBay år 2016.

När den nu gick under klubban hos Barrett-Jackson landade prislappen på hela 1,1 miljoner dollar, motsvarande knappt 11,5 miljoner kronor.

Detta är enligt auktionshuset ett rekord för modellen. Normalt går en riktigt fin Lamborghini Diablo VT Roadster loss på mellan 400 000 och 500 000 dollar.

Nya bilar i EU släpper ut lika mycket som 12 år sedan

Av begränsad nytta för Trump

Att Trump själv inte längre äger Lamborghinin gör honom nog inte särskilt mycket, då han inte längre hade kunnat köra bilen. Han har nämligen inte längre något giltigt körkort.

En av de mer vardagliga nackdelarna med att bli president i USA är att man aldrig mer får köra bil på allmän väg – inte ens efter att man har lämnat ämbetet.

Alla ex-presidenter måste följas av livvakter vart de än går livet ut, och de tvingas också låta livvakterna sköta deras transport.

Är man inte någon större bilfantast kan man således glädjas åt att alltid ha en privatchaufför, men gillar man att köra bil kan det tyckas vara ett lite tråkigt upplägg.

Vägs ände: Världens största bilprogram går i graven

Bil