Indycar
Linus Lundqvist, Felix Rosenqvist, Marcus Ericsson och Tom Blomqvist - Foto: Linus Lundqvist/Facebook/LM Otero/David Graham/Steve Nesius

Här är de fyra svenskarna som tävlar i IndyCar 2024

Det är länge sedan en svensk hade några större framgångar i Formel 1, och i dagsläget kör inga förare från Sverige i världens främsta racingserie. I den amerikanska motsvarigheten IndyCar ser det däremot betydligt ljusare ut, med hela fyra svenskar på startlinjen under 2024 års säsong – i alla fall nästan.


IndyCar kan enklast beskrivas som en amerikansk, och något långsammare, motsvarighet till Formel 1 som tävlar helt innanför landets gränser.

Den mest framgångsrika svensken någonsin i serien är Kenny Bräck, som lyckades vinna både ett mästerskap och det mest prestigefulla racet Indy 500 under karriären. År 2003 överlevde Kenny också en av de mest våldsamma krascherna någonsin inom sporten.

Ingen annan svensk har hittills kunnat mäta sig med Kenny i IndyCar, men med fyra förare i fältet är nu chanserna bättre än någonsin.

Marcus Ericsson

Det kanske mest kända svenska namnet i IndyCar just nu är Marcus Ericsson från Kumla, som från 2014 till 2018 tävlade i Formel 1 i Caterham- och Sauber-teamen.

Ericsson, som i dag är 33 år gammal, lyckades inte knipa några pallplatser i Formel 1. I Indycar-serien, där han har tävlat sedan 2019, har det däremot gått betydligt bättre.

Marcus Ericsson tävlade tidigare i Formel 1 - Foto: Steve Nesius/TT

Av 81 körda lopp har Ericsson vunnit 4, och den största segern kom 2022 då han vann det årets upplaga av Indy 500. Tillsammans med Kenny Bräck är han en av bara två svenskar som har vunnit det legendariska racet.

Inför 2024 års säsong bytte Ericsson stall från Chip Ganassi Racing till Andretti Autosport.

Kenny Bräck överlevde högsta G-kraften någonsin

Linus Lundqvist

Marcus Ericssons ersättare hos Chip Ganassi Racing är 24-årige Linus Lundqvist från Tyresö. Han gör i år sin första hela säsong i serien, efter att ha startat i tre lopp under 2023.

Linus Lundqvist gör sitt första år i IndyCar - Foto: Linus Lundqvist/Facebook

Innan IndyCar tävlade Lundqvist i Indy Lights, som är divisionen under IndyCar. I denna serie har han vunnit 8 race, och tog hem mästerskapet år 2022.

Nytt besked om skatt på husbilar: Kan sänkas med tusenlappar

Felix Rosenqvist

Felix Rosenqvist från Värnamo har tävlat i IndyCar sedan 2019, och har sedan dess samlat på sig en förstaplats och sex pallplatser.

Felix Rosenqvist har vunnit ett lopp i serien - Foto: LM Otero/TT

Innan IndyCar har Rosenqvist bland annat tävlat i långlopp, samt den eldrivna racingserien Formula E. Rosenqvist kör för stallet Meyer Shank Racing.

Nya terminalen i Slussen för liten: Bussarna får inte plats

Tom Blomqvist

Att kategorisera Tom Blomqvist som svensk är lite en sanning med modifikation, eftersom han är född i England, uppväxt på Nya Zeeland, och inte pratar svenska.

Tom Blomqvists pappa heter Stig, och vann VM i rally 1984 - Foto: David Graham

Han är dock son till den svenske rallylegendaren Stig Blomqvist, som blev världsmästare i rally år 1984.

2024 är Tom Blomqvists första hela år i IndyCar, efter tre starter under 2023. Innan IndyCar har Blomqvist i närtid bland annat tävlat i Formel E, långlopp och den amerikanska sportbilsserien IMSA.

Viktiga detaljen när du köper däck – Lätt att bli lurad

Inga framgångar hittills i år

IndyCar-säsongen har precis dragit igång för 2024, och i dagsläget har man bara hunnit med ett race.

Bästa svensk under S:t Petersburgs Grand Prix i Florida blev Felix Rosenqvist med en sjundeplats, följt av Tom Blomqvist på 17:e plats. Linus Lundkvist gick i mål på 23:e plats medan Marcus Ericssons dag slutade på 25:e plats.

Bil