Missar
Det gäller att ha ögonen öppna när man köper däck - Foto: Fredrik Sandberg/TT

Viktiga detaljen när du köper däck – Lätt att bli lurad

Däck är en förbrukningsvara, och när mönstret är nedslitet ska de bytas ut. Det finns dock en till faktor som kan ha stor inverkan på hur mycket grepp däcken har, och som det gäller att ha koll på när man skaffar nya däck. Annars är det lätt att bli lurad.


Däck är inte bara en förbrukningsvara, utan även en färskvara.

Däck som har några år på nacken presterar inte lika bra som ett sprillans nytt, eftersom gummit torkar och blir mindre elastiskt med tiden. När man köper nya däck vill man därför att de ska vara så fräscha som möjligt, men detta är en detalj som många glömmer att kolla.

Nya terminalen i Slussen för liten: Bussarna får inte plats

Blev såld tio år gamla däck

Det sägs ofta att det är okej att ett upp till tre år gammalt däck säljs som om det är nytt, och att ett däck har nått sin maximala livslängd efter 7 till 10 år.

Det finns dock inte några regler kring hur gammalt ett däck som säljs som nytt får vara. Det finns inte heller några krav på hur gammalt ett däck får vara, men om däcket är så gammalt att det har börjat få torrsprickor kan man få nedslag på besiktningen.

Carup har pratat med en bilägare som köpte nya däck för ett par år sedan, och senare upptäckte att de var över 10 år gamla.

Däcken som däckverkstaden levererade var tillverkade under vecka 43 år 2012, vilket betyder att de är äldre än bilen de sitter monterade på.

Kenny Bräck överlevde högsta G-kraften någonsin

Så kollar du däckets ålder

Det finns ingen data på hur utbrett problemet med att bilägare blir sålda gamla däck är, men det är som tur är lätt att kolla åldern på de däck man är på väg att köpa.

Den kanske enklaste metoden är att helt enkelt fråga den man köper däcken av hur gamla de är. En mer manuell metod är att titta på däcksidan, där det finns en så kallad DOT-kod, som visar var däcket är tillverkat och när.

De fyra siffrorna visar däckets ålder - Foto: Andreas Bergman

Däckets ålder visas av fyra siffror i slutet av DOT-koden, som visar vilken vecka och datum som däcket är tillverkat. Däcket på bilden, med koden 4214, är exempelvis tillverkat vecka 42 år 2014.

Nytt besked om skatt på husbilar: Kan sänkas med tusenlappar

Nya Audi Q6 e-tron är framtidens elbil – så mycket kostar den

Bil