Husbil skatt
Edward Riedl (M) är ordförande i riksdagens finansutskott - Foto: William Koitrand/Riksdagen

Nytt besked om skatt på husbilar: Kan sänkas med tusenlappar

Skatten på husbilar ligger redan i många fall på mellan 20 000 och 30 000 kronor per år, och den senaste tiden har det ryktats att denna siffra ska stiga kraftigt på grund av ett nytt sätt att mäta utsläpp. Nu kommer ett förslag från regeringen, som i stället kan sänka skatten med flera tusen kronor.


Anledningen till att skatten ofta är så hög på husbilar är att de omfattas av bonus malus-systemet, där fossildrivna fordon straffas kraftigt under sina första tre år.

I husbilsbranschen ser man de höga skatterna som oskäliga, eftersom husbilar i regel bara används under korta perioder och i genomsnitt rullar runt 400 mil om året.

När ett nytt sätt att mäta utsläpp införs för husbilar riskerar skatten att öka ännu mer, men detta har regeringen tidigare lovat inte ska ske.

Nya Audi Q6 e-tron är framtidens elbil – så mycket kostar den

Lagt fram förslag om sänkt skatt

Nu kommer regeringen med ett förslag på att skatten inte ska höjas rapporterar Dagens Industri, som har pratat med den moderata ordföranden i riksdagens finansutskott, Edward Riedl.

– Förslaget sänker den årliga fordonsskatten med cirka 6 000 kr/år. Det ska också ses i ljuset att Skatteverket har en ny tolkning av reglerna av malusskatten på husbilar, vilket skulle höja skatten dramatiskt, säger Edward Riedl.

Samtidigt noterar finansdepartementet också att utbudet på husbilar med låga eller nollutsläpp är begränsat jämfört med för personbilar och lätta lastbilar.

Detta gör att malusskatten inte på samma sätt styr folk till mer miljövänliga alternativ.

MP-förslaget: Låt stadsbor betala för dyrt miljöbränsle

Riskerar över 100 000 kronor i skatt

Om ingen justering av skatten genomförs riskerar skatten för de första tre åren landa en bra bit över 100 000 kronor, enligt regeringens uppskattningar. Samtidigt väntas en skattesänkning ha en “marginell påverkan” på miljön.

Det finns i dag runt 100 000 husbilar i Sverige, och i genomsnitt håller deras ägare dem avställda under 30 procent av året för att hålla nere skatten.

Förslaget väntas träda i kraft den 1 februari 2025 om det tas in i den kommande höstbudgeten.

Enligt Edward Riedl väntas regeringens förslag kosta runt 70 miljoner kronor för 2025, och efter det runt 80 miljoner om året.

Fler dör i trafiken under påsken: Här är farligaste vägarna

Polisen vädjar: Låt tjuven sno din bil

Bil