Rattsurfare
Nya kameror ska råda bot på rattsurfare - Foto: National Highways/Fredrik Sandberg/TT

Snokande kameran – som sätter dit rattsurfare

Att hålla på med telefonen när man kör bil är inte tillåtet, men det kan vara svårt för polisen att sätta dit rattsurfare. Det ska en ny typ av kamera råda bot på.


Anledningen till att det är så svårt att ta rattsurfare på bar gärning är att de ofta håller telefonen under bilens fönsterlinje.

Därför satsar man nu i England på nya AI-kameror, som sitter högt monterade och både ska kunna identifiera de som använder mobilen när de kör och de som inte bär säkerhetsbälte.

Det meddelar brittiska National Highways i ett pressmeddelande.

Priser på privatleasing skenade – nu stäms banken

Två farliga företeelser

Att man gör denna satsning beror på att både rattsurfning och att inte använda säkerhetsbältet medför stora risker.

Använder man telefonen när man kör löper man fyra gånger högre risk att råka ut för en olycka, medan den som inte bär säkerhetsbälte löper dubbelt så hög risk att dö vid en krock.

– Vi vet att distraherad körning och att inte använda säkerhetsbälten var nyckelfaktorer i ett stort antal incidenter som ledde till att människor dödades eller skadades allvarligt, säger National Highways avdelningschef Matt Staton.

Emily GT-ägaren backar – om gamla Saab-fabriken

Filmar alla passerande bilar

Kamerorna, som är monterade på fordon eller släp, fungerar genom att filma varje förare som passerar.

Ett AI-system sorterar fram de fall där den upptäcker ett brott. Dessa filmer skickas vidare till polisen, som avgör huruvida eventuella åtgärder ska vidtas. Resterande filmer raderas.

Den som inte använder säkerhetsbälte riskerar böter på upp till 500 pund, medan bötern för att rattsurfa kan landa på upp till 1 000 pund.

Ska gamla Saab-fabriken bygga nya elbilen? Nu kommer beskedet

Englands rattsurfare lever farligt

AI-kameror av denna typ har redan testats på mindre skala i England sedan 2021, men satsningen utvidgas nu till 10 polisstyrkor över hela landet.

Framöver finns planer på att dylika kameror även ska fästas i portaler så att de får fri sikt över samtliga körfält.

Kamerorna är inte unika för England, utan används bland annat även i Australien. Vem vet, kanske kommer de snart även till Sverige?

Tesla lanserar sin sportigaste modell någonsin

Bil