Tisdag 18 Maj
Stockholm

"Kniv i fi**an" inte ofredande – nu nekas Irena Pozar skadestånd

En bild på Irena Pozar, en skärmdump på näthat och en bild på en svensk lagbok.
1 av 4
När journalisten Irena Pozar jobbade på Nyheter24 för några år sedan skrev hon en krönika om feministiska män. Foto: Nyheter24 / TT Nyhetsbyrån
En bild på en svensk lagbok.
2 av 4
Det uppskattade inte en 27-årig man – som då skrev så oerhört kränkande till henne. Foto: TT Nyhetsbyrån
En bild på Irena Pozar på Regeringsgatan i Stockholm.
3 av 4
Irena Pozar. Foto: Magda Omerspahic
En skärmdump som visar hur Irena Pozar reagerar på justitiekanslerns beslut.
4 av 4
Nu har JK kommit med besked i frågan, något Irena Pozar reagerade över på Twitter. Foto: Bildkälla: Twitter

Irena Pozar utsattes för grovt näthat och drog sin hatare inför rätta. Men mannen friades och hon stämde då staten. Nu har JK:s besked kommit.

Kommentera (5)
Kopiera länk
Dela

När journalisten Irena Pozar jobbade på Nyheter24 för några år sedan skrev hon en krönika om feministiska män. Det uppskattade inte en 27-årig man – som då skrev så här till henne:

"Det är sexistiska feministidioter som Irena som skulle behöva hålla käften. Hon gör ju bara bort sig. Upp med en kniv i fittan på sexistiska feminister".

Irena Pozar polisanmälde mannen. Han dömdes i tingsrätten för den grova kränkningen, men friades i hovrätten.

Eftersom att Högsta domstolen sedan valde att inte ta upp fallet valde Irena Pozar, med hjälp från "Institutet för juridik och internet", att lämna in en stämningsansökan mot svenska staten till justitiekanslern, en myndighet som ska hålla koll på att andra myndigheter i Sverige följer lagarna.

Huvudanledningen var att hon inte tyckte att svenska staten kunnat ge henne "tillräckligt med rättsskydd".

Nu har justitiekanslern kommit med ett beslut.

Bildkälla: TT Nyhetsbyrån

"Det har inte förekommit någon överträdelse av sökandens rättigheter enligt Europakonventionen. Hennes begäran om skadestånd och ersättning för ombudskostnader kan därför inte bifallas", skriver justitiekanslern i sitt beslut.

Irenas ansökan om skadestånd på 60 000 kronor avslås alltså av JK.

– Det känns ganska väntat, men jag är lite fundersam kring deras formuleringar. Jag är ju ingen jurist, men jag uppfattar det som att JK i princip säger att det här visst är olagligt, och det innebär ju att någon har gjort något fel, säger hon till Nyheter24.

Det Irena Pozar syftar på är vad JK skriver om hovrättens bedömning:

"Att hovrätten gjorde bedömningen att kommentaren inte kunde anses utgöra ett ofredande innebär emellertid inte att staten brustit i sin förpliktelse att skydda sökanden och att XX:s agerande inte är straffrättsligt sanktionerat i svensk rätt. Straffansvar för XX skulle även ha kunnat aktualiseras enligt någon annan bestämmelse i brottsbalken, t.ex. som förolämpning (vilket även hovrätten har konstaterat) eller olaga hot. Justitiekanslern instämmer därför inte i hovrättens slutsats att ett agerande av det slag som det nu aktuella inte kan vara straffbart i svensk rätt."

Irena Pozar. Bildkälla: Magda Omerspahic/Nyheter24

Irena Pozar upplever det som att de olika instanserna har gett motsägelsefulla besked och att de skyller på varandra. Detta eftersom tingsrätten dömde mannen medan hovrätten friade samtidigt som man sa att det borde vara olagligt.

Samtidigt håller alltså JK inte med om hovrättens slutsats att det inte går att straffa någon för just den kränkande kommentaren som Irena utsattes för.

– Det som händer är att jag fortfarande befinner mig i samma sits, att jag inte har fått de rättigheter som jag ska ha, säger Irena Pozar.

Hur känns det?

– Det känns jättetråkigt såklart. Men det känns också som att det fortfarande finns lite kvar att göra. Vi har några ess i ärmen. Den här processen är inte helt färdig än för vår del.

Vad blir nästa steg?

– Jag vet inte om det blir Europadomstolen eller om vi försöker göra någonting inom Sverige först. Jag har inte pratat med mina jurister än. JK företräder staten och om de säger att det här visst är olagligt måste det ju gå att få rättvisa på något annat sätt tänker jag. Så vi fortsätter, säger Irena Pozar.

Irena Pozar kommenterade själv beslutet under måndagen. Bildkälla: Twitter

En annan sak Irena Pozar vänder sig mot i JK:s beslut är att de skriver att mannens kommentar var "ett inslag i den debatt" som hon försökte väcka med sin krönika, trots att kommentarerna var sjukt grova och kränkande.

Detta är även något som "Institutionen för juridik och internet" vänder sig emot.

"Även om beslutet var väntat så är det mycket märkligt formulerat. I beslutet skriver JK att 'även om den innehållit mycket grovt språk och medfört obehag för sökanden – har lämnats som ett inslag i den debatt som sökanden har initierat genom sin artikel.' Något som vi vänder oss starkt emot. Att skriva en krönika kan omöjligen initiera kommentarer rörande att Irena och feminister bör våldtas med knivar och slås ihjäl med basebollträ", skriver IJI på Facebook.

Glöm inte att ladda ner vår app för att få full koll på de senaste nyheterna. Finns på Google Play och App Store.

Har du råkat ut för näthat?
Tack för din röst!
Kommentera (5)
Kopiera länk
Dela

mySafety Försäkringar

mySafety erbjuder försäkringar för nya vardagsproblem och brott. Vi hjälper våra kunder att hantera hat och hot på nätet och skyddar deras identiteter från att kapas och stjälas. Vi vet att nya problem kräver nya typer av lösningar och att alla förtjänar ett bra skydd i en digital värld.  Bevakningen sker med ekonomiskt stöd av mySafety Försäkringar. Nyheter24 garanterar att den redaktionella bevakningen är oberoende och utan kommersiell påverkan. Kommersiellt material är märkt specifikt med ”Presenteras av mySafety Försäkringar”
Är du en lover eller hater på nätet?