Pernilla Wahlgren
Instagramkontot Villa Wahlgren, som kretsar runt Pernilla Wahlgrens hus, fortsätter att göra betalda samarbeten. - Foto: Anders Wiklund/TT Bild, Caisa Rasmussen/TT Bild. Bilden är ett montage.

Trots förbudet från SVT – så kan Villa Wahlgren fortsätta göra reklam: "Patetisk lösning"

​Pernilla Wahlgren är ny programledare för Allsång på Skansen i SVT. Public service-reglerna är tydliga – deras profiler får inte göra betalda samarbeten under tiden de jobbar med SVT. Men på Instagram fortsätter Villa Wahlgren att göra betalda samarbeten – något som är helt okej, enligt SVT.


Det var i vintras som det stod klart att Pernilla Wahlgren, 55, skulle ta över Allsång på Skansen. På Instagram skrev Pernilla om glädjen, och hon beskrev hur tacksam hon är över att ha fått hedersuppdraget att leda Allsång på Skansen.

"Ska göra mitt bästa för att axla denna stjärnbeströdda mantel", skrev Pernilla bland annat.

Premiären för Allsången gick av stapeln den 27 juni, och Pernilla har hyllats för sin insats som programledare. Under gårdagen intogs scenen av den svenska superstjärnan Zara Larsson, 25, och hon blev genast kvällens stora snackis då hon mitt i en låt gick till attack mot fotbollslaget AIK.

Zara Larsson och Pernilla Wahlgren på Allsång-scenen. Bildkälla: Caisa Rasmussen/TT Bild.

Det är en karensperiod på SVT

Som en av Sveriges absolut mest folkkära profiler så har Pernilla Wahlgren ofta fullt upp. På Instagram har hon över nästan 800 000 följare, och där gör hon ofta olika betalda samarbeten och hon har släppt klädkollektioner för Gekås Ullared.

Pernilla är även grundare av det egna skönhetsmärket Lacuila och poddar för fullt med bästa vännen Sofia Wistam. Pernilla syns även i Wahlgrens värld och i spinoff-serien Villa Wahlgren där vi i Kanal 5 har fått följa hennes husbygge på Lidingö.

Pernilla Wahlgren har gjort succé som programledare för Allsång på Skansen. Bildkälla: Magnus Andersson/TT Bild

Tareq Taylor fick pudla efter missen under karensperioden

Men kommersiella samarbeten är ett big no no i public service-sfären och SVT-profiler måste alltid följa en karensperiod. Trädgårdstider-profilen Tareq Taylor pudlade nyligen då han lanserade ett vin samtidigt som han syntes i rutan.

– Det är väl mänskligt att fela. Jag har ändå jobbat i 14 år med SVT och jag har alltid befunnit mig i den kommersiella sfären. Men den här gången blev det lite tokigt att det kom en lansering mitt i en karensperiod, sa Tareq Taylor till Medierna i P1 då.

Tareq Taylor pudlade efter att han lanserat ett vin under en karensperiod. Bildkälla: Andreas Hillergren/TT Bild

Så ser Pernilla Wahlgrens karensperiod ut

Så hur funkar karensperioden för Pernilla Wahlgren? Haida Jamshidi är projektledare och exekutiv producent för Allsång på Skansen, och för Nyheter24 berättade hon i slutet av maj mer om hur karensperioden ser ut för Pernilla Wahlgren.

– Karensen gäller fyra veckor före premiären och två veckor efter sista sändningen, sa Haida Jamshidi till Nyheter24.

Så fyra veckor före premiären får alltså Pernilla inte lägga ut några betalda samarbeten eller synas i sådana sammanhang. Det gäller också två veckor efter att den här säsongen av Allsång på Skansen har avslutats.

Vad blir det för konsekvenser om karensperioden missköts?  

– Pernilla är medveten om karensperioden och jag är övertygad om att hon kommer att agera i enlighet med den, sa Haida Jamshidi till Nyheter24 då.

Betalda samarbeten på Villa Wahlgren

På Instagram-kontot Villa Wahlgren har följarna – som uppgår till över 230 000 – kunnat följa Pernillas husbygge. Där har de betalda samarbeten avlöst varandra i flera månader. På kontot har Pernilla gjort reklam för allt från kaffebryggare och madrasser till målarfärger och soffbord. 

Sista avsnittet av Villa Wahlgren sändes den 17 maj, men Instagram-kontot är fortfarande aktivt.  

Nu har Instagramkontot Tramsfrans uppmärksammat att Pernillas fästman Christian Bauer nu står som administratör för Instagram-kontot Villa Wahlgren.

Christian Bauer och Pernilla Wahlgren bor tillsammans i Villa Wahlgren på Lidingö. Bildkälla: Stella Pictures.

"Mycket imponerad över Pernilla Wahlgrens kreativitet för att komma undan reklamförbudet på SVT nu när hon leder allsången! Instagramkontot "Villa Wahlgren" fortsätter vara aktivt med reklam och spons under sommaren, men med Pernillas fästman som admin. Pernilla har med andra inget att göra med huset som hon bor i, och som är döpt efter henne. Genialiskt!", skriver Tramsfrans.

Tramsfrans var först med att uppmärksamma att det fortfarande läggs ut reklam och samarbeten på Instagram-kontot Villa Wahlgren. Bildkälla: Instagram/tramsfrans

Även Camilla Gervide som driver Bloggbevakning har uppmärksammat det hela.

"Det här KAN de inte bara släppa igenom… haha….", skriver Gervide.

"Pinsamt och sniket är bara förnamnet", och "Patetisk lösning att dessutom låta Bauer stå som ansvarig – skulle ingen reagera?" var några reaktioner i Bloggbevaknings kommentarsfält.

Pernilla Wahlgren. Bildkälla: Caisa Rasmussen/TT Bild

SVT: Villa Wahlgren får fortsätta att göra reklam under Allsång på Skansen-perioden

Men SVT ser inga problem med att Instagram-kontot Villa Wahlgren tuffar på med betalda samarbeten och annonser. 

"SVT ska inte och bör inte kontrollera vad Pernillas familjemedlemmar gör. Instagramkontot Villa Wahlgren är inte relaterat till varken SVT eller Allsång på Skansen", skriver Haida Jamshidi i ett svar till Nyheter24.

Här kan du läsa mer om Pernilla Wahlgren – hennes karriär, kärlekslivet och den stora familjen.

/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!