Här är allt du behöver veta om Anni-Frid Lyngstad.
Här är allt du behöver veta om Anni-Frid Lyngstad. - Foto: STELLA Pictures/ddp / Steffens Olle Lindeborg / TT

Allt om Anni-Frid Lyngstad: Familj, pojkvän och Abba

Anni-Frid Lyngstad är en svensk artist och bandmedlem i Abba. Men hur mycket vet du egentligen om henne? Nyheter24 reder ut några av de vanligaste frågorna som svenskarna googlar om Lyngstad.


Anni-Frid Lyngstad ålder – hur gammal är hon?

Anni-Frid Lyngstad är född 15 november 1945, vilket innebär att hon fyller 79 under hösten 2024.

Anni-Frid Lyngstad längd – hur lång är hon? 

Anni-Frid Lyngstad är 1.72 centimeter lång.

Anni-Frid Lyngstad tillsammans med Björn Ulvaeus. Foto: Stella Pictures/ Cpuk /Alamy

Allt om Benny Andersson: Fru, barn, längd och förmögenhet

Anni-Frid Lyngstad familj – var hennes föräldrar norska?

Anni-Frid Lyngstad föddes i Norge ett halvår efter att andra världskriget tog slut, vilket hon berättat för Svensk Dam

Hennes mamma Synni Lyngstad var norska, och hennes pappa, Alfred Haase, var en tysk före detta soldat. På grund av faderns associationer till Tyskland blev familjen utfrysta i den norska bygden, och Anni-frid Lyngstad flyttade till Sverige tillsammans med sin mormor och sin mamma. 

Tillsammans begav de sig till Torshälla utanför Eskilstuna, men lyckan blev kortvarig då mamman gick bort strax efter flytten till Sverige, när Lyngstad bara var två år gammal. 

Alfred Haase hade redan fru och barn i Tyskland och han valde att återvända till sin ursprungliga familj. 

Anni-Frid Lyngstad träffade inte sin pappa förrän hon var 32 år gammal. En gemensam släkting hade då sett en intervju med Anni-Frid Lyngstad där hon berättar om den okända fadern, och förstått att det var hennes farfar. 

Stunden då Anni-Frid Lyngtad träffade sin pappa finns dokumenterad på bild, men det blev också den enda gången som de sågs. I Boken om Abba av Jan Gradvall har hon delat med sig av hur mötet med pappan kändes: 

"Även om jag tyckte att han var en trevlig man, kändes alltsammans mest konstigt. Jag var 32 år, hade min egen familj och barn. Dessutom talade jag ingen tyska då, utan fick hjälp av min moster, som hade träffat Alfred under ockupationen. Det är klart att vi inte fick den kontakten som vi skulle ha haft om vi känt varandra ett helt liv." 

Anni-Frid träffar sin pappa för första gången 1977. Foto: Pressens Bild / TT

Allt om Björn Ulvaeus: Längd, flickvän, hus och förmögenhet

Var Anni-Frid Lyngstad ung när hon slog igenom?

Ja, Anni-Frid Lyngstad var endast 22 år gammal när hon slog igenom som artist i tv-programmet Hylands hörna 1967.

Hylands hörna. Foto: TT.

Vad gjorde Anni-Frid Lyngstad innan Abba?

Anni-Frid Lyngstad var intresserad av att sjunga långt innan Abba skapades. Hennes barndoms-idol var den svenska jazzsångerskan Alice Babs

Som trettonåring uppträdde hon tillsammans med olika dansband. För att kunna sjunga med dansbanden behövde hon ljuga om sin ålder, eftersom det egentligen krävdes att man var 15 år gammal. 

Två år efter Anni-Frid Lyngstads medverkan i Hylands hörna 1967 träffade hon Benny Andersson, som tillsammans med Agnetha Fältskog och Björn Ulvaeus blev Abba.

Här är Abba-medlemmarnas lyxiga boenden

Har Anni-Frid Lyngstad make eller pojkvän?

Ja, Anni-Frid är tillsammans med den brittiske adelsmannen Henry Smith. Paret träffades 2009 och har hållit ihop sedan dess. 

– Henry är nu mitt stöd, min vän och min kärlek på ålderns höst och jag hoppas att det så får vara, har hon tidigare berättat i tv-programmet "Vänligen Lars Lerin”.

Anni-Frid Lyngstad och Henry Smith. Foto: Patrik C Österberg/Stella Pictures.

Var Anni-Frid Lyngstad gift med Benny Andersson?

Ja, Anni-Frid Lyngstad har varit gift med Abba-medlemmen Benny Andersson. Paret gifte sig 1978 och skilde sig 1981. Agnetha Fältskog och Björn Ulvaeus hade skilt sig redan 1980, och splittringarna inom gruppen ledde också till att Abba tog en "paus" som skulle vara i 40 år. 

Inom gruppen rådde det olika meningar om hur skilmässorna skulle hanteras. I tv-dokumentären "Super-trouper – 30 years of Abba" berättar Anni-Frid Lyngstad att Björn Ulvaeus använde de spruckna äktenskapen för att skapa musik. 

– Björn drog fördel av det som hände i våra privatliv.

Abba 1976. Foto: Leif R Jansson/TT.

Vem var Anni-Frid Lyngstads make Heinrich Ruzzo Prinz Reuss von Plauen? 

Anni-Frid Lyngstad gifte sig med Heinrich Ruzzo Prinz Reuss von Plauen 1992. Paret var tillsammans till 1999, då Ruzzo gick bort i cancer. Ruzzo var prins av Reuss och greve av Plauen. 

– Han var en fantastiskt underbar, spirituell, rolig människa och jag älskade honom över allt. Så det var självklart en jättesorg att det här skulle drabba oss, berättade Anni-Frid i ”Vänligen Lars Lerin”, vilket Svensk dam rapporterat.

Abba-medlemmarnas okända yrken – innan framgångarna

Har Anni-Frid Lyngstad barn?

Ja, Anni-Frid Lyngstad har haft två barn och två bonusbarn. Tillsammans med sin första make, Ragnar Fredriksson, fick hon sonen Hans Ragnar Fredriksson 1963, och dottern Ann Lise-Lotte Fredriksson 1967.

När Anni-Frid Lyngstad gifte sig med Heinrich Ruzzo fick hon två bonusbarn, eftersom han också hade barn från en tidigare äktenskap. 

När dog Anni-Frid Lyngstads dotter?

Anni-Frid Lyngstads dotter Ann Lise-Lotte Fredriksson dog i en bilolycka i USA 1998. Vid kraschen var dottern bara 30 år gammal. 

Var bor Anni-Frid Lyngstad? 

Enligt Svensk Dam bor Anni-Frid och hennes nuvarande pojkvän Henry Smith delvis på Mallorca och delvis i Schweiz. Paret lever ett aktivt liv, med mycket aktiviteter.

– Jag åker mycket skidor, ibland offpist och helikopterskidåkning. Jag har vandrat på Haute Route, från Verbier till Zermatt, det tog sju dagar, har hon tidigare sagt till Damernas Värld.

Björn Ulvaeus feta årslön – bedriver flera miljardbolag

Vad gör Anni-Frid Lyngstad 2024?

Anni-Frid Lyngstad lever ett relativt lugnt liv utanför rampljuset, men 2021 valde gruppen att skapa musik tillsammans igen. Abba släppte då albumet Voyage.

Abba på premiären av "Abba Voyage" i London 2022. Foto: STELLA Pictures/Avalon

Benny Anderssons monsterlön – så många miljoner drar Abba-ikonen in

Här är Abba-medlemmarnas trassliga kärleksliv

De hyllar Abba i direktsända tv-galan från Cirkus

/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!