Allt om Björn Ulvaeus
Allt om Björn Ulvaeus – förmögenhet, familj, äktenskap och så klart den nya drömvåningen. - Foto: Adam Ihse/TT Bild, Stella Pictures, TT Bild

Allt om Björn Ulvaeus: Längd, flickvän, hus och förmögenhet

ABBA-legenden Björn Ulvaeus har hunnit med en hel del i sitt liv – här är allt du vill veta om hans karriär, förmögenhet, äktenskapen med Agnetha Fältskog och Lena Källersjö, barnen (och alla barnbarn!) och så klart allt om hans nya flickvän Christina Sas och deras lägenhet.


Björn Ulvaeus ålder – hur gammal är han?

Björn Kristian Ulvaeus föddes den 25 april 1945. Det betyder att han våren 2024 fyller 79 år.

Björn Ulvaeus längd – hur lång är han?

Enligt filmdatabasen imdb.com är Björn Ulvaeus 175 centimeter lång.

Var Björn Ulvaeus ung när Abba bildades?

Abba bildades 1972. Det betyder att Björn Ulvaeus var 27 år gammal när han, Agnetha Fältskog, Benny Andersson och Anni-Frid "Frida" Lyngstad startade bandet.

ABBA 1974. Bildkälla: Olle Lindeborg/TT Bild

När var Björn Ulvaeus gift med Agnetha Fältskog?

Björn Ulvaeus och Agnetha Fältskog gifte sig 1971 och skilde sig 1979. 

Agnetha Fältskog och Björn Ulvaeus 1971. Bildkälla: TT Bild

Skilsmässan var ingen dans på rosor – även fast det utåt sett kanske verkade så. I dokumentären Super trouper – 30 years of Abba så berättade Agnetha om känslorna.

– Vi sa alltid till media att det var en lycklig skilsmässa. Men det var bara för att hålla masken utåt. Det finns inga lyckliga skilsmässor. De är smärtsamma, särskilt när barn är inblandade, sa hon då.

När var Björn Ulvaeus gift med Lena Källersjö?

Bara några dagar efter separationen från Agnetha Fältskog så träffade Björn den kvinna som kom att bli hans andra hustru – nämligen Lena Källersjö.

Björn och Lena träffades på en nyårsfest hemma hos hans ABBA-kollegor Benny Andersson och Anni-Frid Lyngstad. Det sa klick mellan Björn och Lena direkt, och de gifte sig sedan 1981. 

Björn Ulvaeus och Lena Ulvaeus 1990. Bildkälla: Stella Pictures.

– Vi blev verkligen blixtkära. Så konstigt att man är ungkarl i en vecka och sedan bara trillar dit direkt. Men det måste ju ha varit rätt eftersom vi fortfarande är lyckligt gifta efter så många år, sa Björn i en intervju med Dagens Nyheter år 2020.

Men i februari 2022 så skilde sig Björn och Lena. Då hade de varit gifta i hela 41 år. 

"Efter många fina och händelserika år har vi bestämt oss för att skilja oss. Vi förblir nära och goda vänner och kommer att fortsätta att fira våra barnbarns födelsedagar och andra familjehögtider tillsammans", sa paret i ett gemensamt uttalande när de kommunicerade ut nyheten om att de skulle skilja sig.

Lena och Björn Ulvaeus var gifta i 41 år. Bildkälla: Anders Wiklund/TT Bild

Har Björn Ulvaeus barn?

Ja! Tillsammans med Agnetha Fältskog fick han två barn. Dottern Linda Elin Ulvaeus som föddes 1973. Hon jobbar idag som barnboksförfattare och skådespelare. Sonen Peter Christian Ulvaeus föddes 1977 och jobbar i dataspelsbranschen.

Björn Ulvaeus och Agnetha Fältskog med dottern Linda Elin 1973. Bildkälla: TT Bild

I sitt andra äktenskap med Lena Ulvaeus så fick Björn två döttrar. År 1982 fick de dottern Emma Ulvaeus som jobbar som förläggare på bokförlaget Mondial. År 1986 kom dottern Anna Hydbom Ulvaeus. Hon jobbar med Björns hotell och restaurangverksamhet Slottsholmen i Västervik.

Har Björn Ulvaeus barnbarn?

Ja! Björn Ulvaeus har flera barnbarn. Bland annat har Björns dotter Anna fått dottern Hedvig och sonen Edgar. Även Linda Ulvaeus har två barn – döttrarna Tilda och Esther.

Björn Ulvaeus tillsammans med barnbarnet Hedvig och dottern Anna (tv) och dåvarande hustrun Lena i samband med pressträff på Slottsholmen 2021. Bildkälla: Adam Ihse/TT Bild

Har Björn Ulvaeus flickvän eller fru idag?

Ja, Björn Ulvaeus har en flickvän idag. Han är tillsammans med danskan Christina Sas som är född i Herning, Danmark.

Björn Ulvaeus och Christina Sas. Bildkälla: Mikaela Landeström/TT Bild

Vem är Björn Ulvaeus partner Christina Sas?

Innan Christina Sas flyttade till Stockholm så jobbade hon som produktchef på Universal Music Group i Berlin. Under tiden i Tyskland jobbade Christina med ABBA och albumet Voyage, och Björn och Christina träffades under en teveinspelning i Tyskland – något som Björn avslöjade när han gästade Bianca Ingrossos talkshow.

Björn Ulvaeus och Christina Sas. Bildkälla: Stella Pictures.

Björn Ulvaeus hus – var bor han?

Björn bodde tidigare tillsammans med hustrun Lena i Djursholm i villa Vågaskär, som låg på en egen liten halvudde invid Strandvägen på Djursholm. 

Men efter skilsmässan 2022  så lockade storstadens puls igen. Björn och Lena sålde monstervillan i "Djursan" för hisnande 248 miljoner kronor. Enligt Expressen så var köparen ingen mindre än miljardären André Åkerlund, som faktiskt är bror till Jonas Åkerlund.

Villa Vågaskär i Djursholm. Bildkälla: Staffan Löwstedt/SvD/TT Bild

Efter att ha lämnat Djursholm bakom sig så flyttade Björn Ulvaeus år 2022 istället in i en magnifik sekelskiftesvåning i ett av Östermalms mest exklusiva kvarter i Stockholm.

Christina Sas och Björn Ulvaeus bor på Östermalm i Stockholm. Bilden visar stadsdelens mest kända adress Strandvägen. Bildkälla: Stella Pictures.

Våningen – som värderas till över 41 miljoner kronor – utgörs av fem rum uppdelade på över 250 kvadratmeter.

Huset ritades av arkitekten Axel Kumlien och stod klart i slutet av 1800-talet. Kumlien är känd för att även ha varit den arkitekt som låg bakom Grand Hotel i Stockholm. 

Axel Kumlien ritade Grand Hotel – och det hus där Björn och Christina idag bor. Bildkälla: Stella Pictures.

I november 2022 kunde Nyheter24 avslöja att Christina Sas flyttat in hos Björn, och sedan dess är de sambos.

Björn Ulvaeus förmögenhet – hur rik är han?

Att grunda en av världens största popgrupper genom tiderna har gett utdelning. Under 2021 hade hans företag Pophouse Entertainment Group AB tillgångar på 2,6 miljarder kronor. 

Men det är inte de enda pengarna Björn sitter på. Här kan du läsa mer om hans feta årslön, miljardbolag och stora förmögenhet.


/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!