Kronofogden tar jacka från Prada
Kronofogden har nu tagit en Prada-jacka från en svensk rappare. - Foto: Stella Pictures, Tomas Oneborg/SvD/TT Bild, Kronofogden

Kronofogden tar Prada-jacka från svensk rappare

På sociala medier och i sina musikvideos lever den svenska rapparen ett liv i lyx med dyra märkeskläder och exklusiva accessoarer. Samtidigt har han skulder till Kronofogden på nästan 40 000 kronor.


Att kända svenska rappare och influencers lever över sina tillgångar tycks inte höra till ovanligheterna. I veckan skrev Nyheter24 om en svensk influencer som fått flera tillhörigheter utmätta av Kronofogden. 

Efter att han gick i konkurs och satt med skulder på över en halv miljon kronor tog Kronofogden en guldlänk från Cartier till ett värde av 80 000 kronor och en märkesjacka från ett franskt modehus.

Nu har Kronofogden gjort en nyt utmätning hos mannen, och då tog de förutom solglasögon från Louis Vuitton även barnkläder från Ralph Lauren till ett värde av 1 800 kronor. Barnkläderna var ett set bestående av tröja, byxa och väst.

Den kända influencern är inte ensam om att i veckan fått saker utmätta. En svensk rappare i 20-årsåldern, med över 100 miljoner streams på Spotify, lever utåt sett ett liv med rejäl guldkant på tillvaron. 

På sociala medier och i sina musikvideos syns rapparen ofta i dyra märkeskläder från bland annat Louis Vuitton, Prada och Burberry.

Pradas flaggskeppsbutik i Stockholm. Bildkälla: Tomas Oneborg/SvD/TT Bild

Kronofogden tog Prada-jacka från svensk rappare

Men i själva verket har rapparen skulder till Skatteverket på 38 834 kronor, och nu har Kronofogden siktet inställt på rapparen.

I samband med att rapparen kontrollerades av polisen i ett annat ärende noterade de att han bar en jacka från italienska Prada, och därför har Kronofogden nu gjort en utmätning. 

Enligt handlingar från Kronofogden som Nyheter24 har tagit del av så är jackans uppskattade värde 20 000 kronor.

Kronofogden har tagit en Prada-jacka från en svensk rappare. Bildkälla: Kronofogden

Vad Kronofogden får ta – och inte

Kronofogden kan utmäta antingen lön eller egendom. På sin hemsida skriver Kronofogden att om det som de har utmätt inte går att sälja så gör de ett nytt försök, och om försäljningen misslyckas igen så upphäver de utmätningen. Då får personen tillbaka egendomen, men har kvar skulden.

I första hand utmäter Kronofogden pengar som du har på banken eller som du ska få tillbaka i skatt. Om inte sådana tillgångar finns kan de göra utmätning av lön eller annan inkomst. Går inte det så kan det bli aktuellt att utmäta lös egendom.

För rapparens del så gjordes en så kallad distansutmätning. Det betyder att Kronofogden gjorde en utmätning på egendom som polisen träffat på i sin verksamhet.

Polisen kontrollerade rapparen och tog då hans jacka från Prada. Bildkälla: Stella Pictures.

Kronofogden tar inte sådant som du eller din familj behöver för att klara ert uppehälle. Det kallas beneficieegendom. 

Vad som räknas till beneficieegendom kan skilja sig från fall till fall, men oftast är beneficieegendom till exempel:

  • Kläder, men inte märkeskläder, dyra pälsar och liknande. Eftersom den dyra märkesjackan Kronofogden tog från influencern och även från rapparen är utöver det vanliga och väldigt dyra så räknas det inte som beneficieegendom. På Kronofogdens Auktionstorg är det vanligt att se just pälsar och dyra dunjackor från bland annat Moncler, Moose Knuckles och Parajumpers.
På Kronofogdens auktionstorg säljs sådant som Kronofogden tagit under utmätningar. Här auktionerar de ut exklusiva klockor, märkeskläder och statusbilar. Bildkälla: Kronofogden
  • Glasögon samt enklare klockor och smycken. Kronofogden tog tillexempel ett par Louis Vuitton-solglasögon från influencern. De räknas inte heller som något som en person behöver för att klara sitt uppehälle. Ett par vanliga glasögon eller en enkalre klocka hade Kronofogden alltså inte tagit, men däremot hade de förmodligen gjort en utmätning om personen hade en Rolex, något som är vanligt förekommande på Auktionstorget.
Märkeskläder, klockor och guld är vanligt förekommande på Auktionstorget. Bildkälla: Kronofogden
  • Möbler och annat som Kronofogden bedömer är nödvändigt för ditt hem. På Kronofogdens Auktionstorg, där egenom som de utmätt auktioneras ut, så kan det då och då dyka upp möbler och annat. De möblerna är ofta exklusiva designerobjekt så som väldigt dyra lampor eller konst som också är utöver det ordinära. "Vanliga" möbler tar inte Kronofogden. 
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!