I den fjärde säsongen av 'True detective' är det Jodie Foster som spelar huvudrollen. Pressbild.
I den fjärde säsongen av 'True detective' är det Jodie Foster som spelar huvudrollen. Pressbild. - Foto: HBO Max

Veckans filmer och serier – Foster som detektiv

Jodie Foster tar över huvudrollen som kriminalpolis i den fjärde säsongen av "True detective" och på bio kommer den nya versionen av klassikern "Mean girls". Här är veckans filmer och serier.


TV/STRÖMMAT:

" True detective: Night country" (15/1, HBO Max).

Kriminalserien byter som vanligt miljö och skådespelare inför en ny säsong. Nu tar Jodie Foster över som den kärva Alaskapolisen Liz Danvers, som får ett märkligt fall på halsen. Åtta vetenskapsmän försvinner spårlöst från en ensligt belägen forskarstation.

Samtidigt som Liz utreder fallet stångas hon med en strulig tonårsdotter när en envis kollega dessutom vill att hon ska utreda ett gammalt fall. Kanske hör det ihop med det nya försvinnandet?

Thomas Brodie-Sangster som Jack Dawkins i "The Artful Dodger" på Disney+. Pressbild.

" The artful dodger " (17/1, Disney+).

Jack Dawkins, alias The Artful Dodger, oftast kallad Filuren i svenska översättningar, är den streetsmarta rollfiguren i "Oliver Twist". Han är huvudpersonen i den här miniserien där handlingen är förlagd efter Dickensromanen. I 1850-talets Australien är Jack framgångsrik lärare när en bekant från det förflutna försöker locka tillbaka honom till brottets bana.

Den andra säsongen av "Dr Death" tar upp Paolo Macchiariniskandalen. Pressbild.

" Dr Death " (18/1, TV4).

Den andra säsongen av den amerikanska dramaserien har svenskkoppling eftersom den är baserad på Paolo Macchiarini-affären, den stora skandalen kring den italienske kirurgen som kom att fläcka ner Karolinska institutet. Svensken Gustaf Hammarsten gör en av birollerna.

Övrig premiär:

"The gold" (15/1, TV4 Play).

Kriminalserie om rånet på Heathrowflygplatsen 1983 som gav ett byte på motsvarande 1 miljard kronor.

FILM (premiär 12/1).

Bebe Wood, Renee Rapp och Avantika i den nya versionen av "Mean girls". Pressbild.

" Mean girls ".

För 20 år sedan blev Lindsay Lohan stjärna tack vare sin roll i "Mean girls", med manus av komikern Tina Fey. Nu har musikalkomedin om det hårda livet bland tonåringarna med de dräpande replikerna gjorts i en ny version med Renee Rapp som den coolaste tjejen i klassen. Tina Fey är tillbaka i en biroll.

Michael Fassbender spelar tränare som tar sig an ett av världens sämsta fotbollslandslag. Pressbild.

" Next goal wins ".

När Thomas Rongen (Michael Fassbender) får sparken har han bara ett jobberbjudande – att träna ett av världens sämsta landslag, Amerikanska Samoa. Det blir en rejäl kulturkrock för tränaren. Taika Waititi ("Jojo Rabbit") har regisserat komedin.

Övriga premiärer:

"Perfect days".

Wim Wenders nya film är en poetisk skildring av livet som toalettstädare i Tokyo. Filmen är Japans Oscarsbidrag.

"Det ensamma slottet i spegeln".

Animerad japansk film om den blyga flickan Kokoro som upptäcker en portal i sin sovrumsspegel.

"Lift" (Netflix).

Kevin Hart spelar huvudrollen i kriminalthrillern om ett gäng brottslingar med planer på att råna ett passagerarplan på guld värt en halv miljard dollar.

"Animal kingdom".

Fransk science fiction-film om en värld där allt fler människor sakta men säkert förvandlas till djur. De som genomgått omvandlingen sätts i läger.

TT
/
HBO
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!