Allt fler "Vasaloppsbedragare" lurar skidsugna personer på pengar.
Allt fler "Vasaloppsbedragare" lurar skidsugna personer på pengar. - Foto: Ulf Palm/TT Oscar Olsson/TT

Lurade på både pengar och startplats – bedrägerier ökar kring Vasaloppet

Vasaloppet varnar för nätbedrägerier i samband med anmälan till loppet.
– Man ska tänka till en extra gång innan man skickar några pengar, säger arrangemangschef Magnus Locken.


Det är många som anmäler sig till Vasaloppet varje år, men att köpa en startplats är inte riskfritt. Nu varnar Vasaloppet för så kallade "Vasaloppsbedragare". 

Så blir vädret under Vasaloppet: "Blöt och blåsig start"

Vasaloppet 2024

I skrivande stund är det 57 800 skidåkare som anmält sig till de olika Vasaloppen 2024, enligt ett pressmeddelande från Vasaloppet. Bland de tusentals som åker till Mora är det människor från Sveriges 21 län, men också skidåkare från 66 andra länder. 

Nya varningar om Vasaloppsbedragare

Vasaloppet varnar nu för bedragare som köper upp och sedan säljer startplatser till loppen, rapporterar P4 Dalarna. Bedrägerierna sker genom att köparen betalar för en startplats på andra hands-marknaden, men att de aldrig får biljetten. Vasaloppets arrangemangschef Magnus Locken menar att metoden blivit vanligare. 

– Man ska tänka till en extra gång innan man skickar några pengar, säger han till P4 Dalarna.

Magnus Locken menar däremot att Vasaloppet inte är ansvariga för eventuella bedrägerier som sker mellan köpare och säljare. 

– Det är klart att vi tittar på det, men vi agerar inte mellanhand här, utan det är upp till de två individerna att komma överens om priset och hur affären ska gå till, säger Magnus Locken till P4 Dalarna.

Rädd för bedrägerier? Så tar du bort dina uppgifter från nätet

Så kan köpet bli säkrare

Johan Nilsson driver en sajt som säljer startplatser i andra hand. Han håller med om att bedrägerierna ökar på andra hands-marknaden. 

– Förut var det ett ganska litet problem, bara något enstaka fall. I år känns det som att det är fler. Det känns som att i samhället i stort ser mer av den här typen av nätbedrägeri som ökar. 

Johan Nilsson har i sitt arbete kommit på en lösning som kan minska risken för bedrägerier. Han menar att köpet kan bli säkrare om varje säljare måste identifiera sig innan de lägger ut en säljannons. 

Bild från Vasaloppet 2023. Foto: Ulf Palm/TT

Storbanken varnar kunderna: "Tar kontroll över dina konton"

Hanna Friberg om Vasaloppet: “Det var avgörande i min träning"

/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!