- Foto: Åserud, Lise/TT Johan Nilsson/TT

Därför diskvalificeras ungdomar innan mönstringen: "Stort problem"

60 procent av de som skriver mönstringsunderlaget blir aldrig kallade till mönstring. Nu avslöjar Plikt- och prövningsverket varför.


Enligt nya uppgifter från plikt- och prövningsverket diskvalificerades över hälften av alla ungdomar som kallades till mönstringen förra året. Totalt skrev 100 000 personer mönstringsunderlaget, och av den gruppen diskvalificerades 60 procent av "hälsoskäl". Men vad betyder det egentligen?  

Höjd värnpliktsålder ska utredas

"Då har hela samhället ett stort problem"

Den största anledningen var alltså hälsoskäl, vilket mer specifikt syftar på att många mår psykiskt dåligt. Marinette Ryh Radebo, presstalesperson på Plikt- och prövningsverket, menar att det i framtiden kan bli ett problem. 

– Det kan bli svårt att kalla till mönstring, eftersom vi har uppnått det maximala antalet personer som vi kan kalla. Det är någonting oroande för framtiden, säger Radebo till P4 Värmland.

För att säkerhetsställa att analysen är korrekt ska Radebo överlägga situationen med Socialstyrelsen, eftersom de har gjort egna undersökningar på ungdomars mentala hälsa. Om siffrorna stämmer ser hon fenomenet som en del av ett större problem. 

– Då har inte bara vi ett problem, utan då har hela samhället ett stort problem, säger Radebo till P4 Värmland.

Majoriteten nekas på grund av att deras mentala hälsa inte är stabil nog. Foto: Leif R Jansson / TT

Få i riksdagen har gjort lumpen - "fredsskadad"

Då ska du aldrig dricka energidryck – därför kan det vara farligt

Vanliga familjer betalar nu över 10 000 för mat – i månaden

/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!