Var går gränsen för hur mycket energidryck vi kan konsumera innan det börjar bli farligt?
Var går gränsen för hur mycket energidryck vi kan konsumera innan det börjar bli farligt? - Foto: Stella Pictures/Mark J. Terrill/AP/TT​

Då ska du aldrig dricka energidryck – därför kan det vara farligt

Vi köper fyra gånger mer energidryck idag jämfört med under 2010. Men de populära dryckerna kan vara hälsofarliga. Experten tipsar om när man ska se upp med energidrycker.


Det blir allt vanligare att dricka energidrycker, inte minst bland ungdomar. Enligt statistik som SVT har tagit del av har konsumtionen av energidrycker ökat från 18,8 miljoner liter per år till 87,3 miljoner liter mellan 2010 och 2023. Det är en ökning på mer än 400 procent.

Då ska du undvika energidryck

Experter varnar dock för tillfällen då du bör se upp med att dricka energidrycker. Vid träning har det blivit populärt med funktionsdrycker och energidrycker, men det avråder Livsmedelsverket från. I en intervju med SVT rekommenderar Johan Ålander, toxikolog hos Livsmedelsverket, istället att du dricker vatten i samband med träning.

Ungdomar klarar av mindre mängd energidryck

Enligt Livsmedelsverket kan barn och ungdomar drabbas av de negativa effekterna av energidrycker lättare eftersom att de oftast väger mindre än vuxna och inte är lika vana vid koffeinintaget.

Den europeiska livsmedelsmyndigheten säger att det är säkert för ungdomar i årskurs 7-9 att konsumera tre milligram koffein per kilo kroppsvikt per dag. En person som väger 50 kilo rekommenderas då att maximalt få i sig 150 milligram koffein på en dag.

I SVT:s intervjuer med ungdomar har många berättat att de dricker flera energidrycker om dagen. Ser man på energidrycken Nocco så innehåller en burk på 355 milliliter 200 milligram koffein och överstiger gränsen för vad som anses säkert för en ungdom på 50 kilo att konsumera.

Gravida bör se upp med koffein – kan skada fostret

Även gravida bör vara försiktiga med hur mycket energidryck de konsumerar då de oftast innehåller höga halter av koffein. Livsmedelsverket rekommenderar ett maximalt intag av 200 milligram koffein per dag för gravida.

– Det är för att man har sett påverkan på fostret vid halter på över 200 milligram, säger Johan Ålander.

Man misstänker att högre doser kan påverka fostrets vikt. Ännu större doser på över 300 milligram koffein per dag tycks kunna leda till tidiga missfall.

Undvik kombinationen alkohol och energidryck

Vodka Red Bull är en klassisk cocktail på krogen, men det är en dålig kombination om man ska följa Livsmedelsverkets råd.

– Man bör inte kombinera det (energidryck) med alkohol. Man har sett att man känner sig mindre berusad med en kombination av energidryck, har Johan Ålander sagt i en intervju med SVT.

Han berättar även att koffeinintag kan ge obehagliga bieffekter som ordentlig hjärtklappning och sömnproblem. En person som intervjuats av SVT vittnar även om att de upplevt huvudvärk om de inte börjar dagen med energidryck. Precis som kaffe kan energidrycker skapa ett koffeinberoende, men skillnaden är att det är enklare att råka få i sig för mycket koffein från energidrycker. Man bör därför vara uppmärksam eftersom en burk energidryck kan innehålla lika mycket koffein som flera koppar kaffe.

/
/
Senaste nytt

Apotekaren varnar: Det händer om du äter för mycket vitaminer

3 dagar sedan 19:26

Så gör du slut med en narcissist • Misstaget du inte vill göra: "Finns en risk"

28 Jan, 12:02
Vill du göra slut med din partner, men misstänker samtidigt att denne har en narcissistisk personlighetsstörning? Då finns det några saker som kan vara bra att tänka på, enligt psykologen Monica Emanell.

Pensionär? Det måste du känna till för att undvika fallskador

10 Jan, 17:32
Närmar du dig pensionsåldern eller har kanske rent av redan nått den? Då finns det några detaljer som är bra att känna till för att undvika fallskador.

Missarna du ska undvika i vinterkylan: "Är ju helt galet"

3 Jan, 14:32
Nu har den isande vinterkylan kopplat ett järngrepp om Sverige. För att undvika hudskador finns det några klassiska missar du bör undvika, det menar hudläkaren Petra Verga Kjellman.

Läkaren slår hål på myterna om vinterkräksjuka – så skyddar du dig bäst

30 Dec 2023, 14:37
Säsongen för vinterkräksjuka har anlänt till Sverige och som vanligt väntas tusentals drabbas av det jobbiga viruset. Nyheter24 har pratat med Doktor24:s ansvariga läkare Lars Lindstedt, som berättar hur du skyddar dig på bästa sätt.

Då MÅSTE du söka vård för vinterkräksjukan – läkaren: "Mycket smittsamt"

28 Nov 2023, 16:52
Under vintern är det inte helt ovanligt att insjukna i vinterkräksjuka. Om du gör det bör du veta om och när det är dags att söka läkarvård. – Då kan det behövas dropp, säger Doktor24:s medicinskt ansvarige läkare Lars Lindstedt till Nyheter24.