Andel av ledamöterna i riksdagspartierna som genomfört värnplikten.
Andel av ledamöterna i riksdagspartierna som genomfört värnplikten. - Foto: Anders Humlebo/TT

Få i riksdagen har gjort lumpen - "fredsskadad"

Riksdagspartierna vill att fler gör värnplikt. Men inte ens var fjärde riksdagsledamot har själv gjort lumpen. Det är väldigt farligt att frestas att tro att det har att göra med feghet, säger Liberalernas gruppledare Lina Nordquist.


Fakta: Riksdagsledamöterna och värnplikten

TT har begärt ut uppgifter från Plikt- och prövningsverket om vilka riksdagsledamöter som gjort värnplikten.

Uppgifterna har kompletterats med en enkät till ledamöterna, som ungefär en tredjedel besvarade.

Enligt uppgifterna och svaren har 86 av 349 ledamöter i riksdagen genomfört värnplikten, varav en i utlandet. Det är knappt var fjärde riksdagsledamot. Sju ledamöter har genomfört civilplikt.

De senaste åren har antalet värnpliktiga ökat, och i år väntas 7 700 rycka in. Flera riksdagspartier vill att antalet ska upp betydligt.

Men bland riksdagsledamöterna själva har intresset för värnplikten varit betydligt lägre. 86 av 349 har gjort lumpen, enligt uppgifter från Plikt- och prövningsverket och en TT-enkät. Kristdemokraterna är det enda parti där en majoritet av ledamöterna gjort värnplikten.

— Det är glädjande. Vi är ett parti som har profilerat oss som ett försvarsvänligt parti, säger Mikael Oscarsson, försvarspolitisk talesperson.

Antalet värnpliktiga som ryckte in i förhållande till antalet 19-åringar det året. Åren 2011–2017 var värnplikten vilande, siffran för de åren gäller andelen som påbörjat grundläggande militär utbildning.

"Ett plus"

Han medger att en anledning till partiets höga andel är att många ledamöter är äldre män. Själv ryckte han in på F16 i Uppland 1989, och tycker att han haft nytta av erfarenheterna i arbetet i försvarsutskottet.

— Det är ju ett plus att själv ha legat i fält, att ha gjort grundutbildning och veta lite vad det handlar om, säger han.

Bland Liberalerna är situationen den omvända. Här har bara en av ledamöterna gjort värnplikten.

— Jag tycker mig ha märkt i vår riksdagsgrupp att vi har ett större behov av att läsa in oss, resa till länder med erfarenhet av krig, och sätta sig in i vad försvaret av ett land betyder, säger gruppledaren Lina Nordquist.

Liberalerna går långt i värnpliktsfrågan och vill att alla ska göra minst tre månaders grundläggande militär utbildning.

— När jag gick på gymnasiet trodde alla att alla krig var slut. Det får vi äta upp nu, för det betyder att vi har en fredsskadad befolkning och kanske en delvis fredsskadad riksdag, säger hon.

"Inte gräva skyttevärn"

Försvarsdebattören Johan Wiktorin ser inga problem med att tre av fyra ledamöter inte gjort värnplikten, utan säger att det är det samlade försvarsutskottets erfarenheter som räknas, där har sju av 17 ordinarie ledamöter gjort värnplikten. Politiker behöver fundera på helt andra saker än den menige.

— Det är politik det handlar om, de ska ju inte gräva skyttevärn, säger han.

David Bergman är lärare på Försvarshögskolan och doktor i psykologi.

— Självklart är det alltid bra att ha en kunskap om det du uttalar dig om, samtidigt finns det i bland en överdrift om att det skulle göra dig så mycket bättre, säger han.

— Om vi ser till försvarsministrar så har vi har haft vapenvägrare och, eller som nu, en kustjägare med ganska gedigen militär grundutbildning. Och alla har väl gjort ett bra jobb utifrån sina förutsättningar, säger han.

Några av de riksdagsledamöter som deltagit i TT:s enkät om värnplikten.
TT
/
/
/
/
/
/
/
/
/
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Säpo vill anonymisera offentliga handlingar

Misstänkt grovt brott i Södertälje

1 timme sedan
Två personer har frihetsberövats i samband med ett misstänkt grovt brott i västra Södertälje, enligt polisen, som är förtegen om händelsen.

Systembolagets strul berodde på hackerattack från Nordkorea

3 timmar sedan
Det var hackare i Nordkorea som slog till mot Systembolagets logistik i Sverige i måndags. Genom att ta stora delar av logistikbolaget Skanlogs data gisslan i en så kallad ransomware-attack lyckades hackarna slå ut tre stora lagerlokaler i Stockholm och Eskilstuna. Det rapporterar Dagens Industri på tisdagskvällen.

Tesla levde inte upp till förväntningarna

igår 22:16
Tesla levde inte upp till marknadens förväntningar under det första kvartalet. Omsättningen sjönk med 9 procent jämfört med samma period förra året.

Teknikjättarna ledde uppgång på Wall Street

igår 22:08
De sju teknikjättarna ledde uppgången på USA-börserna på tisdagen. Svenska Spotify rusade efter en stark delårsrapport.

Tjäna 33 000 kronor i månaden bara på fonder – så gör du

igår 22:05
Det kommer ta ett tag, men när du väl sparat tillräckligt mycket pengar kommer du faktiskt kunna bli det som kallas för ekonomiskt oberoende. Knepet är inte några snabba cash. Istället handlar det om långsiktigt, tålmodigt sparande i indexfonder fram till pensionen. Så här går det till och så här lång tid tar det, enligt experten.