Coloradobaggen är ett skadjur som kan trivas i ett varmare Sverige.
Coloradobaggen är ett skadjur som kan trivas i ett varmare Sverige. - Foto: Tatiana Makeyeva/TT Markus Dahlberg / TT

Skadliga baggen tillbaka: “Mycket aggressiv”

Den tidiga våren kan leda till invasioner av skadedjuret Coloradobagge. Insekten är mycket aggressiv, och senast 2021 behövde man bränna ner odlingar i Skåne efter att baggarna tagit sig dit.


Efter en lång och kall vinter verkar det som att värmen äntligen har kommit till Sverige. Särskilt i södra delen av landet, där man välkomnar sol och till och med blommor. Den oväntade värmen har dock negativa konsekvenser.

När klimatet blir varmare förändras nämligen balansen i naturen, och Sverige kan locka till sig oinbjudna skadedjur. 

Här är superinsekterna som lever i snön: "Tål att frysa"

"Det är klart att man blir orolig"

David Karlsson, stationschef på station Linné på Öland, menar att värmen påverkar vilka insekter som kan leva i Sverige. Det kan skada arter som vi behöver, exempelvis humlor som vaknar till liv för tidigt.

 –  Humlor som vaknar till liv och vill käka på sin sälg, men så finns det ingen sälg. Då kommer vi inte ha några humlor till sommaren som pollinerar våra äppelblommor och så vidare, säger Karlsson till P4 Kalmar.

Den tidiga vågen kan också tolkas som en inbjudan för nya, illvilliga skadedjur.

 –  Risken är väldigt, väldigt stor att vi får hit nya skadedjur som vi inte haft tidigare. Coloradobaggar är ett klassiskt exempel, eller Tigermygga, säger Karlsson till P4 Kalmar och fortsätter:

 –  Det är klart att man blir orolig.

Tigermyggor kan komma till Sverige när klimatet blir varmare. Foto: Jonas Ekströmer/TT

Äckliga anledningen – därför ska du aldrig bädda sängen på morgonen

"Mycket aggressiva skadesdjur"

Det är inte första gången som Coloradobaggarna velat leva på svensk mark. Senast 2021 hittade man baggar på ett potatisfält i Kristianstad, Skåne, enligt Svenska Dagbladet. Eftersom Coloradobaggen är mycket stridslysten, valde man då att bränna ner hela fältet för att djuret inte skulle spridas till andra odlingar. 

 – Det här är första gången på nästan 40 år som vi har hittat Coloradoskalbaggen, som är en mycket aggressiv skadegörare på potatis, sa Thorsten Pedersen, enhetschef på jordbruksverket, till P4 Kristianstad efter fyndet 2021.

Pedersen förklarade också för radion hur man vet att ens trädgård eller odlingar drabbats av skadedjuret. 

 – Den är ganska enkel att se och sedan är den så aggressiv att om du har ett angrepp av Coloradoskalbaggar, så syns det ofta väldigt tydligt. De äter växterna helt kala och det blir stora fläckar i fälten.

Coloradobaggen är ett mycket aggressivt skadedjur. Foto: Tatiana Makeyeva/TT

Oinbjudna gäster? Så får du myrorna att flytta tillbaka till skogen

Mal eller pälsänger? Så förhindrar du dem • Bilder • Sanering

7 insekter som kan vara farliga för katter

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!