Även om din katt är inne hela tiden finns det insekter som kan vara farliga.
Även om din katt är inne hela tiden finns det insekter som kan vara farliga. - Foto: Privat/Nyheter24

7 insekter som kan vara farliga för katter

Med sommaren kommer insekterna, och även om din katt är innekatt som aldrig går ut bör du ändå vara uppmärksam.


Nu när sommaren är här med besked är också alla sommarens insekter här, och som de rovdjur katter är gillar de att jaga, fånga och ofta äta upp alla småkryp de kan få tag i. Oftast handlar det om ofarliga flugor, malar och fjärilar, men visste du att vissa insekter innekatter kommer i kontakt med kan vara farliga?

Insekter som kan vara farliga för katter

  1. Getingar och bin: Även om dessa inte är farliga i sig, kan katter som leker med dem riskera att bli stuckna. Detta kan vara mycket smärtsamt och, i sällsynta fall, leda till allergiska reaktioner.
  2. Fästingar: Det är inte bara utekatter som kan drabbas av fästingar, och de små krypen (fästingarna) kan bära på farliga sjukdomar som borrelia och TBE, som kan smitta till katter (och människor).
  3. Loppor: Loppor är inte bara obehagliga för katten, de kan också bära på bandmasklarver som kan infektera katten.
  4. Myggor: Vissa arter av myggor kan sprida sjukdomar till katter, som exempelvis hjärtmask.
  5. Spindlar: Vissa spindlar, som exempelvis större sporrspindel, kan bita och orsaka smärta och svullnad.
  6. Flugor: Vissa flugor bär på parasiter som kan vara farliga för katten, till exempel bandmask.
  7. Fjärilar och malar: Vissa arter av fjärilar och malar kan vara giftiga för katter om de äts, och larverna kan orsaka irritation om katten kommer i kontakt med dem.

Vilka symtom ska jag kolla efter och när ska jag kontakta veterinär?

  • Svullnad och rodnad: Om din katt har blivit stucken eller biten av en insekt kan detta område bli svullet och rött. I vissa fall kan detta också vara smärtsamt för katten.
  • Feber: Fästingbett kan ibland orsaka feber hos katter. Om din katt verkar slö, har förlorat aptiten eller visar andra tecken på sjukdom, kan detta vara ett tecken på en fästingburen sjukdom.
  • Andnöd: En allvarlig allergisk reaktion på ett insektsbett kan orsaka andnöd hos din katt. Om din katt har svårt att andas, är detta ett akut tillstånd som kräver omedelbar veterinärvård.
  • Klåda och hudirritation: Loppor kan orsaka intensiv klåda och hudirritation. Om din katt konstant kliar sig, tappar päls eller utvecklar sår eller utslag på huden, kan detta vara tecken på en loppinfektion.
  • Ändrat beteende: Om din katt beter sig annorlunda, till exempel genom att vara mer tillbakadragen eller orolig, kan detta vara ett tecken på att något inte står rätt till.
  • Ovanlig salivering: Om din katt plötsligt börjar dregla mycket, kan det vara ett tecken på att den har bitit på eller försökt äta en giftig insekt.

Observera att detta bara är några av de möjliga symptomen. Om du misstänker att din katt har kommit i kontakt med en farlig insekt och mår dåligt, bör du alltid kontakta en veterinär.

/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!