Det här är de billigaste sista-minuten-resmålen just nu.
Albanien är ett resmål som kan vara värt att kika på. - Foto: Pexels och Michael Probst/TT

Så kommer du iväg trots flygkaos och inflation – fyndresorna just nu

Sommarens första semestermånader har präglats av allt från skyhög inflation till strejkkaos. Men för den som fortfarande har ett starkt resesug finns det vissa destinationer som både kan skona plånboken och ändå ge dig en härlig semester.


Under sommarledigheten kliar det i fingrarna på många att boka en sista-minuten till sol och bad. Men på den blåa sommarhimlen flockas en del orosmoln. Den stigrande inflationen drabbar även svenskarnas mest populära resmål och pilotstrejken hos SAS har lett till otaliga inställda avgångar. 

Här kan du läsa mer om dyra turistfällorna att undvika

Men det finns fortfarande resor att boka under de kommande semesterveckorna, rapporterar Aftonbladet. 

Sommarens sista-minuten: Här finns det fortfarande resor kvar

Reseexperten Lottie Knutson tipsar alla resesugna att försöka kolla på andra destinationer än de mest klassiska bland svenska resenärer. 

– Om man tittar var det fortfarande finns platser kvar på några veckors sikt så är det till stor del i östra Medelhavet med Kroatien, Grekland och Turkiet. Det grundar sig att det finns en kvarvarande försiktighet från kriget i Ukraina. Där finns det fantastiska destinationer att upptäcka, säger Lottie Knutson till Aftonbladet.

Prisvärda resmål just nu – som ännu inte är kända för svenska resenärer

Även Sandra Miller Kinge, kommunikationschef på Apollo, håller med om att bredda sina horisonter när man är på jakt efter prisvärda resmål. Hon förklarar att de mest populära resmålen som Kreta och Rhodos har haft ett rejält bokningstryck och där kan det vara svårt att hitta resor. 

Foto: Pexels

Miller Kinge pekar istället på alternativ som inte toppar svenskarnas mest populära destinationer, som kan vara värda att kika på. 

– Jag skulle tipsa om grekiska ön Limnos som inte är så känd ännu för svenska resenärer. Både Bulgarien och Albanien är resmål som inte är bland de mest populära just nu, men där det finns resor kvar till, säger hon till tidningen. 

Lottie Knutson nämner även Turkiet som ett land där man just nu kan semestra billigare men varnar för att det är passkontroll innan gaten som gäller, vilket kan innebära extra kö även efter säkerhetskontrollen. 

Knutson förklarar att det även finns prisvärda sol- och badresmål i Polen och Baltikum, som dessutom ligger betydligt närmare Sverige. 

"Om du vill i väg så är det läge att boka nu"

Men för den som går i restankar kan det vara dags att slå slag i saken och faktiskt boka semestern så snart som möjligt. Sandra Miller Kinge förklarar att trycket blir ännu högre när de som drabbats av flygstrejken nu letar efter andra resor. 

– Det bokar på. Jag tror att det är mängder av människor som har fått sin reguljära eller charterresa inställd som nu tittar på att skjuta fram det någon vecka. Om du vill i väg så är det läge att boka nu skulle jag säga, säger hon till Aftonbladet.