Dyra turistfällorna att undvika på semestern
Äntligen är sommaren här och många ser fram emot att få ett miljöombyte – men det kan bli dyrt i år. - Foto: Pexels och Jessica Gow/TT

Prischock på solsemestern – dyra turistfällorna som du kan undvika

Är du sugen på att resa i sommar och få ett miljöombyte? Det kan kosta dig dyrt när inflationen skenar. Men det finns vissa onödiga utgifter som du lätt kan undvika för att skona plånboken, berättar privatekonomen Arturo Arques för Nyheter24.


Äntligen är sommaren här och många ser fram emot att få ett miljöombyte och att resa utomlands under ledigheten. Inflationen är samtidigt den högsta på flera decennier – vilket gör att sol och bad kommer bli svettigt för plånboken i år. 

Även svenskarnas mest omtyckta resmål drabbas nämligen av den stegrande inflationen. Här kan du läsa mer om var det är lägst semesterkostnader

Dyrare med solresor – turistfällorna att undvika

Nyheter24 har tidigare frågat Arturo Arques, privatekonom på Swedbank, om vad du ska tänka på för att spara pengar när du bokar sommarsemestern

Nu berättar han vilka dyra turistfällor man ska passa sig för – för att skona semesterkassan. 

– Undvik traditionella turistorter och turiststråk. Vad noga med var du växlar valuta och var inte rädd för att pruta när möjlighet ges och fråga alltid om priset innan du åker iväg med taxi, förklarar Arturo Arques och fortsätter:

– Det kostar att växla valuta. Det kan variera rätt mycket i pris vad det kostar. Var noga med att titta på vad de tar betalt, ta inte första bästa. Om man är på charterresa så kan man ju prata med turistbyrån eller reseledarna var man växlar valuta billigast. 

Foto: Pexels

Dyra utgifterna som du kan slippa på semestern

Arturo Arques förklarar att vissa växlingskontor inte tar några avgifter, men ger dig en dålig växlingskurs – medan vissa kan ha en bättre växlingskurs, men tar högre avgifter. Därmed menar han att det gäller att kolla vad som blir billigast totalt sett. 

– Samma sak om du betalar med kort när du är ute och reser utomlands. Då kan du välja, när du är utomlands, om du vill betala i lokal valuta eller i egen valuta. Oftast brukar det vara billigast att välja att bli debiterad i lokal valuta. 

Arques förklarar även att det finns vissa utgifter där man lätt kan komma billigare undan. 

– Onödigt dyra restauranger. Kolla på plats var lokalbefolkningen går, de vet var den bästa och mest prisvärda maten och drycken serveras, förklarar Arturo Arques för Nyheter24.

/
Få ekonominyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Åsele: Polisen rapporterar om trafikkontroll

Huawei får ta del av hemlig information

Regeringen har beslutat att det kinesiska telekombolaget Huawei ska få tillgång till hemlig information om svenska mobiloperatörer, rapporterar Dagens Industri som hänvisar till Telekomnyheterna.

Svensk man häktad – vandaliserade Nidarosdomen

En svensk man i 40-årsåldern har begått mer än 15 brott i Trondheim i Norge den senaste tiden. Nu häktas han i fyra veckor, bland annat för grov skadegörelse av domkyrkan Nidarosdomen.

Polisen i Vellinge rapporterar om trafikolycka

1 timme sedan
"Trafikolycka i korsningen Grenvägen och Gränsvägen, Höllviken.", skriver polisen på sin hemsida.

En häktad för deltagande i terrororganisation

1 timme sedan
En person har häktats vid Nacka tingsrätt, misstänkt för deltagande i en terroristorganisation, skriver Säkerhetspolisen i ett pressmeddelande.

Trots kritiken – Kinas Huawei får känslig info om Sverige

1 timme sedan
Nu står det klart att Huawei ska få ta del av affärskänslig information från svenska Post- och Telestyrelsen, PTS. Ericsson och Telia är väldigt kritiska till regeringens beslut.