Nordnets sparekonom Frida Bratt ger sina bästa tips för hur du pratar pengar med din partner.
Nordnets sparekonom Frida Bratt ger sina bästa tips för hur du pratar pengar med din partner. - Foto: Lars Pehrson/SvD/TT & Jessica Gow/TT

Så får du din partner att prata pengar: ”Enda vägen framåt”

Upplever du att det är svårt att prata pengar som berör familjens ekonomi? Du är inte ensam. Men det finns flera sätt för att underlätta och överkomma utmaningarna det kan medföra, enligt ekonomen Frida Bratt.


Lever du i en relation där ämnet ekonomi och pengar är tabubelagt? Ibland kan det vara svårt att prata med sin partner om utmaningar och hur man ska ta sig an dem tillsammans, framför allt om det handlar om pengar och familjens ekonomi.

Så mycket pengar måste du ha på kontot – i nödfall: "Öronmärkta till kris"

Frida Bratt om att prata pengar: "Vanlig orsak till konflikter"

Nyheter24 har därför frågat Nordnets sparekonom, Frida Bratt, som förklarar varför det är så viktigt att kunna prata om ekonomi i en relation. Och hur man ska nå dit om man upplever utmaningar med det.

– Pengar är en vanlig orsak till konflikter i relationer. De största anledningarna att par bråkar om pengar är att man har helt olika utgångspunkter i sin syn på pengar, pengars värde och hur man ska förhålla sig till dem, säger hon till Nyheter24.

Det finns de tillfällena då familjekonstellationen även kan ställas på sin spets, om det till exempel finns bonusbarn involverade, menar Bratt.

– Det här kan bli en ännu större diskussion om det finns bonusbarn med i bilden. Ska mammas nya kille vara med och betala nya Jordan-sneakers till tonårssonen? Det blir lätt en fråga om relationer som kan skapa konflikter.

Mår du dåligt över din ekonomi? Här är expertens bästa råd

Så lär du dig prata pengar – med din partner

Men det finns tillvägagångssätt för att överkomma utmaningarna som kan råda kring att prata pengar med din partner. Det viktigaste är att prata och hitta vägen fram för hur det ska gå till.

– För att tackla utmaningarna behöver man sätta sig ned och prata. Att prata pengar är den enda vägen framåt. Det allra bästa är förstås att göra det tidigt i relationen när allting annat fungerar. Ofta upptäcker man stora olikheter i synen på pengar ganska tidigt. Behovet att synka förhållandet till pengar åtminstone till en viss del ökar när man flyttar ihop men ställs ofta på sin spets när man får barn eftersom de gemensamma utgifterna då ökar, förklarar hon.

Har du partner? Så kan ni spara 10 000 kronor i månaden

Tre tips: Så lär ni er prata pengar

Specifikt finns det några saker som är fundamentala för att relationen inte ska ta skada om ni har svårt att prata pengar, menar Bratt.

  • Ta ett gemensamt beslut om hur de gemensamma utgifterna ska fördelas.
  • Prata ekonomiska mål – vad vill ni? Med gemensamma mål kan det vara lättare att prata om hur man ska nå dit. Var ett team!
  • Båda bör vara involverade i de ekonomiska besluten – hamna inte i ett informationsunderläge.
/