Att skaffa barn påverkar ekonomin en hel del.
Att skaffa barn påverkar ekonomin en hel del. - Foto: Martina Holmberg/TT & Janerik Henriksson/TT

Är du förälder? Så mycket kostar ditt barn till 18-årsdagen

Att skaffa barn är inte gratis, snarare tvärtom. Fram till dess att ditt barn fyller 18 år uppgår kostnaderna för föräldrarna till miljonbelopp, enligt en ny undersökning som Länsförsäkringar genomfört.


Att bilda familj är inte helt gratis. Barn medför att större utgifter går åt på kontot. Det är inte bara blöjor och barnmat som ska inhandlas utan även dyrare boendekostnader, mat, kläder, vård och andra relevanta saker spär på utgifterna.

Så mycket pengar förlorar du när du vabbar

Ekonomen: Så påverkas familjens ekonomi

I en ny undersökning som försäkringsbolaget Länsförsäkringar genomfört redovisar de hur stor kostnaden blir under de första 18 åren, fram till barnets myndighetsdag alltså.

– Utöver de vanliga kostnaderna påverkas familjeekonomin även negativt av barnomsorgskostnader samt inkomstbortfall för att man är föräldraledig eller hemma med sjukt barn. Många familjer reser med barnen en eller två gånger per år, vilket inte är nödvändigt, men såklart innebär större kostnader, säger Länsförsäkringars privatekonom Stefan Westerberg i ett pressmeddelande.

Resultatet av analysen visar att de sammantagna kostnaderna uppgår till totalt 2,3 miljoner kronor. Räknar man med barnbidrag, vars totalsumma landar på 280 000 kronor 2023, hamnar slutnotan på omkring två miljoner kronor för ett barn fram till dess myndighetsdag.

– Ett barn är i de allra flesta fall ett gemensamt åtagande mellan två vårdnadshavare. Det är därför rimligt att man delar rättvist och jämställt på kostnaderna, där den som har högre lön – med fördel – kan ta en större andel av de gemensamma utgifterna. Det är också relevant att dela jämställt på vab och föräldraledighet samt eventuellt deltidsarbete. Om någon går ner i arbetstid som påverkar inkomsten negativt, är det rimligt att man blir ekonomiskt kompenserad för bortfallet, exempelvis genom ett månadssparande.

Så maxar du sparkontot i vinter – med enkla knepet: "Vänd på steken"

Så minskar du utgifterna som förälder

Resultatet av undersökningen visar även att kostnaderna minskar efter ett antal år för att sedan öka igen när barnet når tonåren, då främst kostnader för mat, kläder, hälsovård, aktiviteter och månadspeng spär på utgifterna för föräldrarna.

Men Westerberg menar att det finns vägar att ta för att minska utgifterna, bland annat genom att titta på second hand-marknaden.

– När det kommer till inköp av olika produkter finns det mycket pengar att spara genom att köpa begagnat eller låna saker och utrustning. Det kan mer än halvera inköpskostnaderna beroende på vilket skick man nöjer sig med, förklarar Stefan Westerberg. 

Så när ditt barn blir äldre, kan det helt enkelt vara värt att se över kostnaderna och hur du kan hålla nere dem.

Har du partner? Så kan ni spara 10 000 kronor – i månaden

/
/