Andreas medverkar i Lyxfällan.
Andreas medverkar i Lyxfällan. - Foto: Skärmavbild/TV37Lyxfällan

Andreas, 41, lånar pengar av mamma – nu ryter hon ifrån i Lyxfällan

Säsong 34 av Lyxfällan har haft premiär, och i det första avsnittet åker Magdalena Kowalczyk hem till Andreas i Eskilstuna. Andreas gör allt för sin tioårige son, men hans ekonomiska situation är allt annat än hållbar.
– Jag ska inte behöva be min mamma om hjälp med pengar, säger han i programmet.


I det första avsnittet av den 34:e säsongen av Lyxfällan får tittarna träffa 41-årige Andreas, vars ekonomiska problem fick sin början vid hans skilsmässa. 

Andreas bodde tidigare i Stockholm och hade då ett välbetalt jobb. Men när han träffade mamman till sin tioårige son förändrades allt. När hon flyttade till Enköping följde Andreas efter då han ville vara nära sin son. Han sa då upp sig från jobbet och sålde sin lägenhet med förlust, och lämnade alla vänner och familj i Stockholm. 

Andreas i Lyxfällan gör allt för sin son. Foto: Lyxfällan/TV3

Regina blev svindlad på en miljon kronor – det hände efter Lyxfällan

Andreas mamma Gabriella vädjar om hjälp i Lyxfällan

I ett brev till Lyxfällan vädjar nu hans mamma Gabriella om hjälp, och det är hon som har anmält honom till programmet. Gabriella är orolig över sin sons ekonomi, och menar att han räknar med att hon hjälper honom genom att låna ut pengar. I brevet skriver hon att hon “känner sig utnyttjad och totalt betydelselös för honom”. Mamman förklarar att Andreas kan fråga om att låna pengar till mat redan första veckan efter lön, och att han inte ens “verkar ha dåligt samvete över det”. 

“När man ifrågasätter det visar han bara upp en väldigt dålig attityd, och han är aldrig tacksam”, skriver mamma Gabriella i sitt brev. 

Magdalena läser upp brevet från Andreas mamma. Foto: Lyxfällan/TV3
Andreas och mamma Gabriella. Foto: Lyxfällan/TV3

Gabriella har i efterhand ångrat sin medverkan i Lyxfällan, och maskeras därför i programmet. 

Paret i Lyxfällan har shoppat för 2,5 miljoner kronor: “Slår alla rekord”

Säsong 34 av Lyxfällan har haft premiär – Magdalena Kowalczyk hjälper Andreas

Lyxfällan-programledaren och experten Magdalena Kowalczyk åker därför hem till Andreas i Enköping för att ta reda på vad han egentligen gör med sina pengar, och hur han får det att gå runt.

– Det har varit min mamma som har hjälpt mig och stöttat mig. Jag har ju känt att jag nu är 41 år gammal. Jag ska inte behöva be min mamma om hjälp med pengar, säger Andreas. 

Efter ett par dåliga affärer så har Andreas börjat ta lån, och därefter ytterligare fler lån för att täcka de gamla. Han har därmed fastnat i vad Magdalena Kowalczyk kallar en klassisk lånekarusell, och för att få ytterligare koll på Andreas ekonomiska läge tar programledaren fram budgettavlan.  

Lilian har miljonskulder – använde dotterns CSN-pengar: "Jag skäms"

Andreas i Lyxfällan går 10 200 kronor back i månaden

Andreas går back en rejäl summa. Foto: Lyxfällan/TV3

Sedan en tid tillbaka har Andreas löneutmätning och en drös privata skulder till kompisar. Det gör att hans disponibla inkomst sjunker, och i genomsnitt har Andreas 23 400 kronor att röra sig med i månaden. 33 600 kronor går däremot till diverse utgifter, vilket gör att Andreas går back 10 200 kronor varje månad. 

Hårda kravet för att komma med i TV3:s Lyxfällan: “Du måste…”

Magdalena Kowalczyk: "Du menar att du bara har släckt bränder"

Andreas har också betalat allt från dyra cyklar och staket till Ikea-shopping på kredit. Ett antal av krediterna har dessutom förfallit till Kronofogden, och totalsumman på Andreas skulder landar på nästan 320 000 kronor. 

Andreas har en hel drös skulder. Foto: Lyxfällan/TV3

Han har dessutom gjort ett flertal bilaffärer med vinst, men har finansierat bilköpen med dyra krediter. Det innebär att han har gått nästan 42 000 kronor back på sina bilaffärer. 

– Du blir sur när någon pratar om ett konsumtionsbeteende eller när din mamma pekar på att du konsumerar mycket. Du menar att du bara har släckt bränder. Är det verkligen du som bara släcker bränder?, säger Magdalena Kowalczyk. 

Vill du veta hur det går för Andreas? Lyxfällan sänds 20.00 på tisdagar på Viaplay och TV3. 

/