Det blir känslosamt för Lilian i Lyxfällan.
Det blir känslosamt för Lilian i Lyxfällan. - Foto: Skärmavbild/TV3/Lyxfällan

Lilian har miljonskulder – använde dotterns CSN-pengar: "Jag skäms"

I veckans Lyxfällan åker Magdalena Kowalczyk till Hässelby för att hjälpa den ensamstående mamman Lilian, som har fått besked om en löneutmätning. Skulderna har vuxit sig allt större, och nu jagas hon av kreditbolagen.


Efter skilsmässan för fyra år sedan började Lilian tappa kontrollen över sin ekonomi. I fjol var hon dessutom tvungen att stanna hemma och ta hand om sin yngre dotter efter en familjekris. Hon missade då att sjukskriva sig, och utan inkomst började hennes ekonomi att fallera, vilket ledde till att Lilian istället började ta lån. 

Lilian i Lyxfällan tampas med skuldberg

Situationen blev så pass akut att Lilian även lånade sin äldre dotter Amandas CSN-pengar. Utan Amandas vetskap använde hon pengarna till räkningar och mat, istället för att spara undan dem som hon hade sagt. 

Paret köper Muminmuggar på kredit – tvingas sälja sitt hus i Lyxfällan

Lilians dotter Amanda har anmält henne till Lyxfällan. Foto: TV3/Lyxfällan

Även när Lilian började jobba igen fortsatte hon att ta lån och krediter, och har nu så stora skulder att pengarna inte ens räcker till det nödvändigaste. Den allra största summan pengar läggs dessutom på kläder, mat och att äta ute. 

Lyxfällan-programledaren Magdalena Kowalczyk åker därför hem till Lilian i Hässelby för att reda ut situationen. 

– Jag var orolig att Magda skulle komma för hon verkar så hård. När jag öppnade dörren och såg henne tänkte jag: “Åh nej, är det hon?”. Men samtidigt känns det bra, jag behöver tydlighet, berättar Lilian. 

Deltagaren Ida riktar stark kritik mot Lyxfällan-experten: "Borde gått därifrån"

Magdalena Kowalczyk hälsar på Lilian i Hässelby. Foto: TV3/Lyxfällan

Lyxfällan-deltagaren Lilian: "Jag skäms"

Lilian har precis fått besked om en löneutmätning, och det rör sig om hela en halv miljon kronor. Redan under det första mötet med Magdalena Kowalczyk blir det känslosamt för Lilian, och tårarna går inte att hålla tillbaka när hon berättar om pengarna hon lånat av dottern Amanda. 

– Jag skäms. Det är jag som är mamma och inte hon. 

"Jag skäms", säger Lilian. Foto: TV3/Lyxfällan

Lilian har skulder på 1 085 000 kronor 

Av budgettavlan framgår det att Lilian lägger hela 13 500 kronor i månaden på övrigt-kategorin. Det här kommer som en rejäl chock för Lilian som bryter ihop totalt. 

Lilian bryter ihop när de går igenom budgettavlan. Foto: TV3/Lyxfällan
Lilian går back 32 300 kronor i månaden. Foto: TV3/Lyxfällan

Men den allra mörkaste kategorin på budgettavlan är den som rör Lilians lån. Med skulden hos Kronofogden, ärenden hos Inkasso, två blancolån och ett flertal obetalda räkningar, landar det sammanlagt på 33 700 kronor den här månaden. Det innebär att Lilian i nuläget går 32 300 kronor back per månad.

Lyxfällan lyckas inte hjälpa Louise – har 600 000 i skulder

"Jag har gjort botox och jag har gjort fillers"

Nu undrar Magdalena vad lånen faktiskt har gått till, och ber Lilian reda ut vad hon har gjort för pengarna. 

– Jag har en poledancekurs, det har varit kläder, käka ute, kläder till tjejerna och nöje, berättar Lilian och fortsätter: 

– Jag har gjort botox, jag har gjort fillers. Två gånger per år, inom två år. 

1 085 826 kronor är Lilians totala skuld i dag, och den fortsätter växa till följd av väldigt höga räntor. Även när Lilian nu har löneutmätning räcker den nästan enbart till att betala av räntorna. För att rädda hennes ekonomi är det nu avgörande att Lilian får en högre inkomst, och att hon försöker få in så mycket extra slantar som möjligt. 

Vill du veta hur det går för Lilian? Lyxfällan sänds klockan 20.00 på tisdagar på Viaplay och TV3.