Systembolaget
Systembolaget berättar varför det ser ut på ett visst sätt inne i butikerna. - Foto: Geir Olsen/TT

Så inreder Systembolaget sina butiker – för att lura dig som kund

Det här har du antagligen aldrig tänkt på när du är inne på Systembolaget och strosar bland flaskorna.


I Sverige finns idag cirka 450 Systembolagsbutiker över hela Sverige, plus cirka 480 ombud dit det går att beställa drycker. 

I alla butiker arbetar det flera anställda som dagligen finns där för att hjälpa kunderna på bästa sätt. Det kan handla om alltifrån vad som är skillnaden på Pinot Noit och Amarone samt vilket vitvin som passar bäst till lördagens rökta räkor. 

Systembolaget: Så straffas personal som råkat sälja alkohol till minderårig

En sak som skiljer Systembolaget från andra butiker är dock att man här för söker att "sälja så lite som möjligt". Systembolaget har exempelvis aldrig rea på sina saker eller erbjudanden i form av "ta tre men betala för två". 

Har du funderat varför det egentligen ser ut som det gör inne på Systembolaget? Bildkälla: Ari Luostarinen/SvD/TT

Systembolaget håller även stängt på söndagar vilket många svenskar anser är dåligt då man i många andra länder enkelt kan fiska upp en flaska vin till söndagssteken. Men det många inte vet är att det egentligen inte skulle vara öppet på lördagar heller. 

Systembolaget: Så mäter vi om du är för berusad för att handla

När Systembolaget började ha öppet på lördagar såg man nämligen en ökad konsumtion hos svenskarna. Men då lördagsöppet var så starkt efterfrågat vägde det över när riksdagen beslutade i frågan.

Det finns ännu sak som Systembolaget haft i sina beräkningar – men som kunderna inte tänker på när de handlar. 

Systembolagets knep i butiken

Nyheter24 kontaktade Systembolaget för att fråga om det finns någon vidare eftertanke kring hur det ser ut i butikerna runtom i landet. 

Och mycket riktigt så är det så.  

Systembolagets okända kravlista på sina anställda

Systembolaget berättar hur de tänker kring sin inredning. Bildkälla: Geir Olsen/TT

Precis som när man inreder en livsmedelsbutik (med en tanke bakom var sakerna står). Finns det en tanke vid hur Systembolagen inreds? Exempelvis att "bubblet står närmare ingången för att..." eller "Vi ställer starkspriten längre in då det ska vara lite bökigare att ta sig in för att köpa" och så vidare?

– Ja. Det finns det definitivt, inleder Teodor Almqvist, pressansvarig på Systembolaget. 

– Eftersom alkohol inte är som andra varor är vi inte heller som andra butiker. Förenklat kan man säga att det som andra butiker gör för att sälja mer gör vi tvärtom. Till exempel har vi inga varor på gavlar, vid kassorna i våra butiker finns ingen alkohol men däremot en "ångravagn" där du lätt kan ställa av drycker du inte längre vill köpa. Vi har heller inget varuvarv du måste gå igenom i våra butiker utan du ska alltid snabbt kunna hitta det du vill köpa och sen komma till kassan utan att behöva gå runt i onödan, avslutar han

Systembolagets nya stora förändring – så påverkas kunderna.