Pengar småbolag Frida Bratt Nordnet Småbolag Stockholmsbörsen
Frida Bratt är privatekonom på Nordnet. - Foto: Fredrik Sandberg / TT

Katastrofaktierna i fjol: Kan bli nästa guldgruva på börsen

Många småbolag har gått uselt. Det säger Frida Bratt, privatekonom på Nordnet, om de senaste årens stora förlorare på Stockholmsbörsen. Men med sänkta styrräntor i sommar och ökad riskaptit kan de små bolagen, som varit en katastrof för många aktieägare de senaste två åren, bli en riktig guldgruva.


Nordnets privatekonom Frida Bratt är inte imponerad över hur det har gått för småbolagen på Stockholmsbörsen den senaste tiden. 

– Många småbolag har ju gått uselt på börsen de senaste åren, och det har både berott på sämre tider och på de högre räntorna, säger hon till Nyheter24.

MISSA INTE: Ditt sparande och pension blåste bort på onsdagen – vad nu?

Alltid risk – särskilt i små bolag

Att stoppa pengarna på börsen är alltid en chansning. Investeringen kan minska i värde, eller – om man har riktig otur, helt förloras.

Men vissa investeringar har högre risk än andra vilket ofta innebär högre chans till stora vinster.

På onsdagen rasade ett av Sveriges rikaste bolag, Handelsbanken, tvåsiffrigt på Stockholmsbörsen.

Men det är ovanligt. I börssammanhang brukar man tala om tre olika storlekar av bolag.

– Mindre bolag är förknippade med högre risk, och när riskaptiten fallit på börsen har alla småbolag dragits över en kam, säger Frida Bratt.

Sorgebarn: Så går det för svenskarnas 10 vanligaste aktier

Börsens tre nivåer

  1. Large Cap, som är storbolag likt Volvo, Ericsson, Telia och Handelsbanken. Här är pengarna tryggare, men utvecklingen är ofta stillsamt uppåt.
  2. Mid cap, som är medelstora bolag, innebär högre risk för dina investeringar, men också stora möjligheter. Ett bolag kan öka i värde med hundratals eller till och med tusentals procent om det tar sig från att vara ett Mid Cap bolag till ett Large Cap. Om du är sugen på att stoppa pengarna i nästa NVIDIA, eller nästa Google, så är det troligen bland de medelstora bolagen du ska investera.
  3. Men Small Cap, de små bolagen, är en jätterisk. De är betydligt mindre värda än de stora bolagen, och man kan sällan veta vilken av korvkioskerna som kommer fortsätta vara en korvkiosk, och vilken som kommer bli nästa McDonalds.

Alla bolag som vuxit till stora aktörer har börjat som små. Microsoft, Nvidia och Tesla har alla gjort resan från små bolag till medelstora bolag, till att nu vara några av världens absolut rikaste.

MISSA INTE: Tjäna 33 000 kronor i månaden bara på fonder – så gör du

Riskaptit – vad är det?

Därför finns mest pengar att tjäna i de små bolagen. Men också mest pengar att förlora. För att våga investera pengar i ett litet bolag krävs mod – eller som det heter i finansvärlden, riskaptit.

Och sedan Riksbanken och de andra centralbankerna i världen chockhöjde styrräntorna blev riskaptiten betydligt mindre. Dessutom har små bolag ofta mindre marginaler, och därför svårare för att betala höga räntor på sina lån.

– Värst drabbade är mindre bolag med hög skuldsättning, som far illa av högre räntor, säger Frida Bratt.

Kvinnor sparar mindre, men tjänar mer på börsen

Guldläge till sommaren?

Men det kan innebära guldläge nu när styrräntorna kommer börja sänkas inom några veckor, eller i värsta fall till sommaren. Små bolag har inte alls tagit del av börsuppgången 2023 och första kvartalet 2024.

– Då skulle det ju kunna finnas mer där att hämta rent kursmässigt.

Riksbanken sänker räntan – eventuellt 8 maj?

Så snart som den 8 maj har Riksbanken sagt att de kan tänkas sänka räntan om det vill sig väl. Det kan båda riktigt gott för små bolag.

– De bör gynnas när räntorna faller, vilket de ju förväntas göra tids nog. Dessutom har riskaptiten generellt sett kommit tillbaka, vilket är positivt för de mer riskfyllda småbolagen, säger Frida Bratt.

Riskabelt – särskilt med små bolag

Men om du ska stoppa in pengarna i aktier i småbolag, så är det klokt att veta att det alltid varit och alltid kommer vara mer riskabelt att investera i aktienoterade bolag.

Aktier kan öka och minska i värde. De små bolagen kan bli en motor som får din aktieportfölj att rusa fram i flygande fläng.

Kan förlora allt

Men satsar du på fel aktier kan det lika gärna gå tvärt om.

– Som alltid måste man ha med sig att småbolag är riskfyllda och passar bra som en pusselbit i en portfölj som också består av stabilare innehav.

Läs mer om hur du får till ett diversifierat aktiesparande i någon av dessa artiklar:

Har du Tesla-aktier: Ta pengarna och stick, eller?

April en tuff månad för börsen – revansch i rapportsäsongen?

Ditt sparande och pension blåste bort på onsdagen – vad nu?

Kvinnor sparar mindre, men tjänar mer på börsen

/