Nu går det att panta returglasflaskor hos Systembolaget.
Nu går det att panta returglasflaskor hos Systembolaget. - Foto: Tomas Oneborg/SvD/TT och Jessica Gow/TT

Ändringen hos Systembolaget som många missat: "Slängs"

Det råder brist på returglasflaskor såväl som backar i landet, vilket fått Systembolaget att genomföra en ändring som Sveriges Bryggerier vill uppmärksamma konsumenterna på.


Tidigare har Systembolaget inte tagit emot returglasflaskor som sålts i deras butiker, men från och med den 1 november har det blivit ändring på det. 

Sveriges Bryggerier har nämligen efterlyst returglasflaskorna för öl, samt blå backar vilka rymmer 15 stycken flaskor på 50 centiliter, eftersom det råder stor brist.

– 2021 såldes 32,6 miljoner liter dryck på returglasflaska. Av dessa stod 50 centiliter-flaskorna som levereras i de blå backarna för drygt 18 miljoner liter. Tyvärr är det många som missar att de går att panta och idag slängs 86 procent av alla returglasflaskor som säljs på Systembolaget i återvinningen i stället för att lämnas tillbaka, säger Anna-Karin Fondberg, vd på Sveriges Bryggerier, i ett pressmeddelande.

– Systembolaget gör ett krafttag för miljönyttan och tar nu emot både backar och returglasflaskor i retur samt förtydligar för konsument vad som är returglasflaskor genom bland annat hyllmärkning.

Så mycket pant kan du få på flaskor och backar

Både returglasflaskor, som alltså är märkta med en retursymbol, och backar pantas där du köpte produkten, antingen i en matbutik eller på Systembolaget. I det senare fallet tas flaskorna och backarna emot manuellt.

Det finns två varianter på returglasflaskor: 50 centiliter eller 33 centiliter, vilka säljs i blå respektive röd back.

  • Pant för 50 centiliter-flaska är 90 öre, per tom back 28 kronor. Pant av blå back med flaskor är 41,50 kronor.
  • Pant för 33 centiliter-flaska är 60 öre, per tom back 22,40 kronor. Pant av röd back med flaskor är 34,40 kronor.

Här kan du läsa om en annan möjlighet som många kunder missar hos Systembolaget.

/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!