Benita Alexander var Paolo Macchiarinis flickvän – innan lögnerna avslöjades.
Benita Alexander var Paolo Macchiarinis flickvän – innan lögnerna avslöjades. - Foto: Stella Pictures och Christine Olsson/TT

Så lever Paolo Macchiarinis exflickvän Benita Alexander i dag

Benita Alexander trodde att hon skulle gifta sig med en stjärnkirurg, med världsledare som bröllopsgäster och påven som vigselförrättare. Men i själva verket hade Alexander lurats av Paolo Macchiarini. Nyheter24 reder ut några vanliga frågor om journalisten som trodde sig ha hittat kärleken i Macchiarini.


Benita Alexander ålder – hur gammal är hon?

Benita Alexander föddes den 21 april 1966 i Perth i Australien, vilket innebär att hon fyller 58 år under våren 2024. Hon växte upp i den amerikanska delstaten Michigan. 

Jobbade Benita Alexander på NBC?

Ja, enligt Benita Alexanders egen hemsida var hon verksam vid amerikanska NBC under 17 års tid. Där producerade hon dokumentärer, genomförde granskningar och jobbade med breaking news-journalistik. 

Benita Alexander i maj 2022. Foto: Lars Schröder/TT

När träffade Benita Alexander Paolo Macchiarini?

Och det var just i egenskap av producent på NBC som Benita Alexander först träffade Paolo Macchiarini i februari 2013, på en bar vid Mandarin Oriental Hotel i Boston. Strax därpå skulle nämligen den italienska kirurgen intervjuas av journalisten och tv-profilen Meredith Vieira i ett specialprogram med titeln "A leap of faith".

Några månader senare inledde Alexander, vars tidigare make då var inlagd på sjukhus med en aggressiv hjärntumör, och Macchiarini en relation.

– Eftersom han jobbat med så många patienter som är dödligt sjuka så var Paolo otroligt hjälpsam när det kom till att navigera i mina komplexa känslor. Han var en fantastisk vän under den här tiden, och en stabil, pålitlig pelare av styrka, har Alexander tidigare sagt till Vanity Fair

Skärpt straff för kirurgen Paolo Macchiarini – döms till fängelse

Var Benita Alexander förlovad med Paolo Macchiarini?

På juldagen 2013 friade Paolo Macchiarini till Benita Alexander som sa ja. Under månaderna som följde åkte paret på flera exklusiva resor, bland annat till Bahamas, Mexiko och Italien där de besökte Michelinkrogar och shoppade. 

Faktum är att Macchiarini, enligt Vanity Fair, till och med tog med Alexander för att träffa hans mamma i Italien under sommaren 2014. Samma sommar berättade Macchiarini att hans skilsmässa äntligen gått igenom.

Men redan tidigt noterade Alexander att hennes nya fästman var mycket hemlighetsfull och bara dagar efter att han friat hävdade han att han inte kunde stanna kvar med henne över nyårsafton eftersom han hade vad han beskrev som en "akut VIP-operation". 

Så har Paolo Macchiarini levt sedan skandaloperationerna

Planerade Paolo Macchiarini hans och Benita Alexanders bröllop? 

Och när det vankades bröllopsplanering fortsatte hemlighetsmakeriet. Paolo Macchiarini ska då ha tagit över stora delar av planerandet för att överraska Benita Alexander, men delade titt som tätt med sig av detaljer som indikerade att bröllopet, som var tänkt att äga rum den 11 juli 2015, skulle bli minst sagt storslaget.

Macchiarini påstod bland annat att han var personlig läkare åt självaste påven och att han därför skulle viga dem i Rom, inför gäster så som Vladimir Putin, Barack Obama och paret Clinton.

Hur det tog slut mellan Benita Alexander och Paolo Macchiarini?

Drygt sex månader innan bröllopet, och efter att flera läkare på Karolinska sjukhuset anmält Paolo Macchiarini till Karolinska institutet för vetenskaplig oredlighet, anklagas kirurgen för forskningsfusk i bland annat New York Times.

– Jag var chockad och arg för att han inte hade berättat något om det här. Men när jag försökte hjälpa honom att svara på pressförfrågningar och i min tur ställde frågor till honom, blev han arg, vilket var obehagligt, har Benita Alexander berättat för DN tidigare.

Paolo Macchiarini år 2023. Foto: Magnus Andersson/TT

Alexander har uppgett för tidningen att dessa anklagelser var en av tre varningsklockor som fick henne att ana oråd. Den andra varningsklockan handlade om hur Macchiarini aldrig velat ta med henne till hans hem i Barcelona. 

– Han hade tagit med mig på resor över hela världen, överallt utom till hans hus i Barcelona. Och varje gång vi var på väg dit, uppstod något i sista stund och resan ställdes in. Det här ledde till en massa diskussioner och frustration, eftersom jag var på väg att ge upp hela mitt liv i New York. Men det var fortfarande inte tillräckligt för att jag skulle tänka att han var en fullständig bedragare, har hon sagt till DN.

Paolo Macchiarini år 2010. Foto: Lorenzo Galassi/AP/TT

Bägaren rann till slut över när hon, bara två månader innan bröllopet, fick ett mejl från en tidigare kollega med ämnesraden "Påven". I mejlet fanns en länk till en artikel där det framgick att påven skulle befinna sig i Sydamerika samma dag som han, enligt Macchiarini, skulle viga dem i Rom.

– I det ögonblicket... Alla små röda flaggor som jag tryckt undan exploderade i en. Jag behövde inte veta något mer – jag förstod att han hade ljugit om allt. Jag kände mig illamående och ville kräkas, har Alexander sagt till DN

Därefter anlitade Alexander en privatdetektiv och snart stod det klart att Macchiarini var gift, levde familjeliv i Barcelona och hade ljugit om det planerade bröllopet såväl som sitt yrkesliv. 

Paolo Macchiarini fälls för forskningsfusk

Vad hände med Benita Alexanders första make John Noel?

Benita Alexander var, mellan 2003 och 2009, gift med den prisbelönte journalisten John Noel. I juni 2013 gick Noel bort i sviterna av cancer, vilket bland andra New York Post då rapporterade om. 

Benita Alexander partner – var hon gift med Edson Jeune?

Efter äktenskapet med John Noel, och innan relationen med Paolo Macchiarini, var Benita Alexander gift med dansaren Edson Jeune. Paret gifte sig, enligt The New York Times, i oktober 2012. Det är oklart när paret gick skilda vägar, enligt bland andra Women's Health

Har Benita Alexander barn?

Ja, Benita Alexander fick ett barn – en dotter vid namn Jessina – med sin första make John Noel. Dottern föddes 2003. 

Benita Alexander var i Sverige under rättegången mot Paolo Macchiarini. Foto: Lars Schröder/TT

Vad gör Benita Alexander idag?

Många är nyfikna på vad Benita Alexander gör idag. Enligt NBC är hon fortsatt verksam som producent och är vd för produktionsbolaget Berraca Productions. 

Under 2023 medverkade hon i Netflix-dokumentären "Skandalkirurgen: Historien om Paolo Macchiarini".

Paolo Macchiarini idag: Allt om hans fru, barn och straff

Spelar Mandy Moore Benita Alexander i "Dr Death"?

I den andra säsongen av "Dr Death", som sänds på TV4 med start den 18 januari 2024, skildras skandalkirurgen Paolo Macchiarinis dödliga experiment, men också hans privatliv.

I rollen som Benita Alexander hittar vi den amerikanska skådespelerskan Mandy Moore

Gustaf Hammarsten i "Dr Death" om Paolo Macchiarinis skandaloperationer

Har Benita Alexander Instagram?

På Instagram hittar du Benita Alexander under namnet @benitaalexander_official.

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!