Paolo Macchiarini dömdes i somras till fängelse. Arkivbild.
Paolo Macchiarini dömdes i somras till fängelse. Arkivbild. - Foto: Magnus Andersson/TT

Paolo Macchiarini fälls för forskningsfusk

Kirurgen Paolo Macchiarini och flera andra forskare vid Karolinska institutet (KI) fälls för att ha förfalskat och fabricerat uppgifter i två forskningsartiklar, rapporterar Läkartidningen.


Nämnden för prövning av oredlighet i forskning (Npof) meddelar i två separata beslut att forskarna gjort sig skyldiga till oredlighet i forskning.

Paolo Macchiarini och två andra KI-forskare fälls i det ena fallet för en artikel i tidskriften Lancet 2014.

Artikeln behandlar en tuberkulossjuk kvinna som genomgick en luftrörsoperation i Barcelona 2008. Npof anser bland annat att relevanta uppgifter utelämnats och att tre figurer i den aktuella artikeln inte visar det som forskarna påstår.

Kirurgen och en av forskarna fälls också för en artikel i Biomaterials 2012, skriver Läkartidningen. Även ytterligare två KI-forskare fälls, medan sex andra frias.

Biomaterials-artikeln tar upp den första av de tre luftrörsoperationer som Macchiarini i somras dömdes till 2,5 års fängelse för.

Npof konstaterar i sitt beslut att forskarnas beskrivning av operationen – som gjordes på Karolinska universitetssjukhuset 2011 – som lyckad och utan allvarliga komplikationer är falsk.

"Att på detta sätt hitta på uppgifter och dokumentera dem som om de vore riktiga utgör fabricering", skriver nämnden, enligt Läkartidningen.

Paolo Macchiarini idag: Allt om hans fru, barn och straff

Så lever Paolo Macchiarinis exflickvän Benita Alexander idag

TT
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!