Paolo Macchiarini dömdes till fängelse i juni 2023.
Paolo Macchiarini dömdes till fängelse i juni 2023. - Foto: Caisa Rasmussen/TT och Magnus Andersson/TT

Paolo Macchiarini i dag: Allt om hans fru, barn och straff

Kirurgen Paolo Macchiarini är i dag dömd för de dödliga skandaloperationerna på Karolinska universitetssjukhuset. Nyheter24 reder ut några av de vanligaste frågorna som svenskarna googlar om Macchiarini, vilka berör allt från hans utbildning och lön till hans fru och barn.


Paolo Macchiarini ålder – hur gammal är han?

Paolo Macchiarini föddes den 22 augusti 1958. Han fyller därmed 66 år under sommaren 2024.

Var föddes Paolo Macchiarini?

Paolo Macchiarini föddes i Basel i Schweiz där han växte upp. Det var inte förrän efter gymnasiet som Macchiarini flyttade till Italien, enligt SvD

Är Paolo Macchiarini italiensk medborgare?

Ja, enligt domstolsdokument som Nyheter24 tagit del av är Paolo Macchiarini italiensk medborgare. 

Bildkälla: Skärmavbild/Svea hovrätt

Paolo Macchiarini utbildning – var tog han examen?

Det var också i Italien som Paolo Macchiarini tog sin läkarexamen år 1986. Detta vid universitetet i Pisa där han även avlade sin specialistexamen som thoraxkirurg.

Därutöver påstod Macchiarini, i sitt cv, att han haft en ordinarie professur vid medicinska högskolan i Hannover och att han avlagt en masterexamen i biostatistik vid universitetet i Birmingham i amerikanska Alabama. Men enligt en granskning som amerikanska Vanity Fair genomfört, och som bland andra Läkartidningen rapporterat om, har dessa lärosäten uppgett att detta är felaktiga uppgifter. 

Macchiarini hävdade då, i sin tur, att det var falska anklagelser från lärosätena och skickade två dokument till Läkartidningen som stöd för detta påstående. Det ena dokumentet visade att Macchiarini fått en professors grad år 2001 vid medicinska högskolan i Hannover, men enligt uppgifter till tidningen rörde det sig om en utnämning till adjungerad professor, snarare än en ordinarie professur. 

Det andra dokumentet visade att Macchiarini godkänts på en kurs i statistiska metoder vid universitetet i Birmingham och att kirurgen hade en post doc-tjänst, som varade i ett år. Något som intygade att han tagit en masterexamen i biostatistik vid lärosätet fanns emellertid inte i dokumentet.

Paolo Macchiarini år 2010. Foto: Lorenzo Galassi/AP/TT

När började Paolo Macchiarini på Karolinska Institutet?

Under hösten 2010 rekryterades Paolo Macchiarini som gästprofessor till Karolinska institutet i Stockholm. Han skulle då forska på regenerativ medicin och stamcellsbiologi, samtidigt som han skulle arbeta deltid i egenskap av överläkare och kirurg på Karolinska universitetssjukhuset, enligt KI

Paolo Macchiarini lön – vad tjänade han på KI?

Expressen har rapporterat att Paolo Macchiarini, under de år han jobbade vid Karolinska universitetssjukhuset och var verksam vid KI, tjänade omkring fyra miljoner kronor.

Samtidigt har kollegor, däribland Helmut Lang som vid tiden var överläkare på thoraxkliniken vid sjukhuset, uppgett att Macchiarini haft mycket hög frånvaro. 

– Han var aldrig på jobbet, kanske en dag i månaden, vilket väckte stor irritation för oss som fick ta hand om hans patienter. Man sökte honom på telefon men misslyckades få tag i honom och stod där med patienterna själva. Trots att de var oerhört sjuka brydde han sig inte ett dugg, har Lang sagt till Expressen

Så levde Paolo Macchiarini efter skandaloperationerna på KI

Paolo Macchiarini patienter – vilka blev offer för skandaloperationerna?

Totalt åtta patienter fick syntetiska luftstrupar inopererade av Paolo Macchiarini, varav sju avled, enligt SVT

Bland dessa patienter fanns, enligt SVT, en 30-årig man från USA, en 22-årig kvinna från Turkiet och en 36-årig man som var bosatt på Island. Det var dessa tre patienter vars operationer Macchiarini senare dömdes för. 

Foto: Fredrik Sandberg/TT

Paolo Macchiarini dom – vad fick han för straff?

I juni 2023 dömdes Paolo Macchiarini, mot sitt nekande, i Svea hovrätt till fängelse i två år och sex månader för tre fall av grov misshandel. 

Skärpt straff för kirurgen Paolo Macchiarini – döms till fängelse

Paolo Macchiarini dokumentär – vilka finns att se?

Flera dokumentärer har skildrat Paolo Macchiarinis karriär och de dödliga strupoperationer han genomförde. På SVT har man sänt "Dokument inifrån: Experimenten" och på Netflix har man släppt "Skandalkirurgen: Historien om Paolo Macchiarini"

Även Sveriges Radio har släppt dokumentärer om Macchiarini, till exempel P3 Dokumentär-avsnittet "Skandalkirurgen Macchiarini och de dödliga experimenten"

Paolo Macchiarini fälls för forskningsfusk

Paolo Macchiarini serie – när har "Dr Death" premiär på TV4?

Den andra säsongen av "Dr Death" kommer att skildra Paolo Macchiarinis skandaloperationer och har premiär på TV4 den 18 januari 2024.

I rollen som Macchiarini hittar vi Edgar Ramirez, medan Mandy Moore spelar journalisten Benita Alexander. Även Gustaf Hammarsten syns i tv-serien. 

Gustaf Hammarsten i "Dr Death" om Paolo Macchiarini-skandalen

Paolo Macchiarini fru – vad gör Emanuela Pecchia nu?

Paolo Macchiarini gifte sig år 1986 med italienskan Emanuela Pecchia. Enligt Style Caster är det oklart huruvida de fortsatt är gifta och det är även okänt vad Pecchia gör i dag.

Så lever Paolo Macchiarinis exflickvän Benita Alexander i dag

Paolo Macchiarini år 2013. Foto: David Zalaznik/AP/TT

Har Paolo Macchiarini barn?

Paolo Macchiarini och Emanuela Pecchia har två barn: en son och en dotter, enligt Radio Times. Enligt magasinet har Macchiarini också en dotter med Ana Paula Bernardes, vars son Danilo opererades av kirurgen och senare dog till följd av komplikationer. 

Paolo Macchiarini idag – var avtjänar han sitt straff?

Domen mot Paolo Macchiarini föll som tidigare nämnt i juni 2023 och i december samma år uppgav kirurgens advokat att Macchiarini lär vilja avtjäna sitt fängelsestraff i Spanien där han sedan en tid tillbaka är bosatt.

Mer specifikt bor Macchiarini, som fick avslag på sin överklagan till Högsta domstolen, idag i Barcelona. Hans relationsstatus är oklar. 

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!