Kirurgen Paolo Macchiarini på väg in i rättssalen under förhandlingen i Svea hovrätt i april. Arkivbild.
Kirurgen Paolo Macchiarini på väg in i rättssalen under förhandlingen i Svea hovrätt i april. Arkivbild. - Foto: Caisa Rasmussen/TT

Skärpt straff för kirurgen Paolo Macchiarini – döms till fängelse

Svea hovrätt skärper straffet för Paolo Macchiarini. Kirurgen döms för tre fall av grov misshandel till fängelse i två år och sex månader.


Fakta: De tre patienterna

Patient 1:

En 36-årig man bosatt på Island med en sällsynt form av cancer i luftstrupen. Alla behandlingsmöjligheter anses uttömda. En transplantation med en syntetisk luftstrupe görs sommaren 2011. Mannen avlider i januari 2014. Obduktionen visar att plaststrupen då sitter nästan helt löst, och att den omges av död vävnad, varig vätska och svamp.

Patient 2:

En 30-årig man från USA med cancer i luftstrupen, vars allmäntillstånd bedöms som gott vid inskrivning på KS får en syntetisk luftstrupe inopererat i november 2011. I mars 2012 – 16 veckor efter transplantationen – avlider mannen plötsligt. Ingen information om dödsorsaken finns i KS journaler.

Patient 3:

En ung kvinna från Turkiet får en syntetisk luftstrupe inopererad sommaren 2012. Kvinnan har skadat luftstrupen i samband med en handsvettsoperation. Hennes tillstånd bedöms som stabilt inför operationen. Svåra komplikationer tillstöter. Under åren som följer görs nära 200 kirurgiska ingrepp. Kvinnan vårdas senare i USA där hon avlider 2017, 26 år gammal.

Källa: Utredningen “Fallet Macchiarini” av Kjell Asplund, professor emeritus i medicin.

I domen från Solna tingsrätt för ett år sedan dömdes Paolo Macchiarini till villkorlig dom för ett fall av grovt vållande till kroppsskada.

Hovrätten ändrar dock domen, och dömer kirurgen till fängelse i två år och sex månader för grovt vållande av kroppsskada i tre fall.

Det var under 2011 och 2012 som Macchiarini utförde ingrepp på Karolinska universitetssjukhuset i Solna där tre patienter fick syntetiska luftstrupar inopererade. Alla tre drabbades av svåra komplikationer och avled.

Inte fråga om nödsituationer

Hovrätten har, till skillnad från tingsrätten, kommit fram till att det inte var fråga om nödsituationer när ingreppen på den första och den andra patienten gjordes.

Utredningen talar i stället för att de hade kunnat leva under en inte obetydlig tid utan ingreppen, enligt hovrätten.

När det gäller det tredje ingreppet förelåg en nödsituation, enligt hovrätten. Men trots detta var ingreppet oförsvarligt.

"Vi har ansett att utrymmet för att med stöd av nödbestämmelsen utföra obeprövade ingrepp på människor i strid med de regelverk som finns för sjukvård och forskning måste vara mycket begränsat," säger rättens ordförande, hovrättsrådet Maria Hölcke i ett pressmeddelande.

"Var likgiltig"

Macchiarini har insett risken för att ingreppen skulle orsaka patienterna kroppsskador och lidande och var likgiltig inför att det skulle ske, menar hovrätten.

"Vid uppsåtsbedömningen har vi lagt vikt vid att det inte rört sig om några impulshandlingar utan om planerade ingrepp och att det därmed har funnits utrymme för överväganden," säger Maria Hölcke.

Försvarsadvokat Björn Hurtig ville att Paolo Macchiarini skulle frikännas på alla punkter.

TT
/
/
/
USA
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!