Hasse Aro läser på innan det är dags för direktsändning.
1 av 5
Hasse Aro läser på innan det är dags för direktsändning. - Foto: Henrik Eriksson Nyheter24
Bakom kulisserna på en av säsongens inspelningar; Thomas Bodström förbereder sig inför några avslutande frågor innan klockan slår 21.00.
2 av 5
Bakom kulisserna på en av säsongens inspelningar; Thomas Bodström förbereder sig inför några avslutande frågor innan klockan slår 21.00. - Foto: Henrik Eriksson Nyheter24
Antalet tips var färre än säsongen innan - något som dels tros bero på sämre sändningstid.
3 av 5
Antalet tips var färre än säsongen innan - något som dels tros bero på sämre sändningstid. - Foto: Henrik Eriksson Nyheter24
Nytt för säsongen var Thomas Bodströms medverkan.
4 av 5
Nytt för säsongen var Thomas Bodströms medverkan. - Foto: Henrik Eriksson Nyheter24
Hasse Aro summerar senaste säsongen av Efterlyst.
5 av 5
Hasse Aro summerar senaste säsongen av Efterlyst. - Foto: Leif R Jansson / SCANPIX

Efter Efterlyst: "Satte dit fem personer på en kväll"

Färre inkomna tips än förra säsongen (som var "jävligt bra") men fortfarande ett helt okej antal. Här summerar programledare Hasse Aro senaste Efterlyst.


30 procent av fallen klaras upp

Ungefär 30 procent av alla fall som tas upp i programmet klaras upp enligt rikskriminalen Lennart Gustafsson.

– Det är bra PR för svensk polis. Vi har stor hjälp av de här programet. Det är flera hundratusen som tittar på de här programmet och folk ringer in och tipsar om namn på gärningsmän. Det spar både tid och pengar för svensk polis, sa han vid ett tidigare tillfälle till Nyheter24.

Man är extra effektiva när det finns övervakningsfilmer att visa upp. Något som överraskat programmets nya expert Thomas Bodström.

– Vi är framgångsrika med filmer från övervakningskameror där det har varit bråk i tunnelbana eller på McDonalds. Det är oftast många personer som kanske känner igen en person till gångsstilen. Det känns väldigt kul att få vara med i det här programet.

STOCKHOLM. Att få tillgång till Hasse Aros mobilnummer är lite som att försöka få hovets informationschef Bertil Ternert att direktkoppla till kungen.
Men där slutar dock liknelserna. För när Aro väl svarar är han långt ifrån kungligt svårpratad. Karln har inga problem med att köra på och berätta om fallen i Efterlyst "trots uselt detaljminne".

Förrförra säsongen hade ni tipsrekord, hur ser den senaste ut i jämförelse?

– Jag skulle tippa på att det var lite färre eftersom vi haft färre tittare på grund av sämre sändningstid, säger programledaren till Nyheter24.

Han får medhåll av redaktören Johannes Jaksobsson.

– Färre tips än förra. Men förra säsongen var jävligt bra, den här var okej.

"Unikt rekord"

Tittarna är som mest benägna att ringa in då det är något som sticker ut, eller om någon klantat sig.

– Det var ett program som var extra speciellt där vi satte dit fem personer på en och samma kväll. Två fall av misshandel och två våldtäkter. Det var någon form av rekord, säger Aro.

Vad berodde det på, hade ni extra bra bilder?

– Extra bra bilder var det inte. Det var rätt risiga bilder, men i och med att det bland annat förekom två personer på en bild tror jag att det var fler som kände igen dem som ett par. Det lättare att känna igen två personer än en.

Dubbelmordet i Högdalen

Hasse Aro är riktigt nöjd med samarbetet med söderortspolisen och Cold Case-kommissionen.

– Fallet med dubbelmordet i Högdalen som klarades upp efter fyra år var unikt. Vi inledde ett samarbete med söderortspolisen och tog upp ett par gamla mord. Tack vare det här samarbetet kopplades de båda morden ihop, vilket ledde till att polisen fick tag i en kille som erkände. Det är unikt. Jag vill poängtera att det inte bara är tack vare oss - men just kopplingen insuerades faktiskt lite av oss.

Till sist, hur blir det till nästa säsong - kommer Thomas Bodström vara kvar?

– Jag utgår från det.

Blir du kvar?

– Jag har ju kontrakt så jag måste ju, avslutar Aro och garvar.

/
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!