Bengt Kvist: "Breiviks bottenlösa ondska"

KRÖNIKA. Det var fan bättre förr!


Denna text är en krönika med åsikter som är skribentens egna och inte Nyheter24:s.

Anders Behring Breiviks namn framkallar hos mig samma känsla av avsky och avståndstagande som t ex Vidkun Quislings.

Jag har inte förmått skriva om honom och den tragedi som nu i och för all framtid kopplas till hans namn men jag behöver skriva av mig och formulera tankarna och bilderna i ord.

En så bottenlös ondska som den han visat kan inte förklaras. Karlen är galen, psykiskt och emotionellt, störd bortom all bot. Om hans beteende överhuvudtaget kan ges någon förklaring, fattbar utanför psykiaternas skrå.

Efterhand som den rättsliga prövningen fortsätter och förhören läcker ut får vi inblick i Breiviks värld och den är ofattbart skrämmande. Offrens målsägarbiträden/advokater får nu tillgång till de förhör som ska användas vid rättegången i första instans och det är därifrån som hans sjuka värld blottas.

Jag har inga som helst förutsättningar att begripa den galna hjärnas funktion som är ondskans ursprung. Men jag, liksom miljoner andra, kan inte låta bli att tänka i kausala samband, dvs vad är orsaken till hans agerande. Hur kan någon bli så så mentalt och emotionellt avvikande?

Så knäpp, så utan verklighetskontakt?

Enklast och närmast till hands, men därför förmodligen mest skevt, är att utgå från hans vurm för miltära ting och begrepp.

Hur blev han imponerad av den militära världen? Vilken bild skapade han sig i sitt inre av den?

Han designar sig en uniform genom att plocka ihop diverse plagg från olika förband, som den amerikanska Marinkåren och norska armén. Genomgående är det parad- eller högtidsplaggen han använder.

Drömmarna är större än kunskapen så han hänger på glitter och tränsar, vilket råkde bli bl a en ägiljett, blandar friskt och okunnigt medaljer och ordnar. Vilka han för övrigt tycks huvudsakligen ha hittat på nätet eller i kuriosabutiker. Snudd på att det är på Buttricks eller bland något varuhus juldekorationer.

Hans sjukliga faiblesse för militära begrepp röjer han också med sitt förvirrade tal om  korståg och sin uppgift och egentilldelade kommendörsgrad.

Den här snubben kan inte ha gjort lumpen. Ingen kan ha harvat i skiten ett år eller mer med meningslösa uppgifter under ständigt ifrågasättande om ens begåvningsnivå eller sexuella preferenser och sedan aktivt söka skapa denna miljö runt sig.

Eller var han malaj? Vapenfri tjänst? Såg han med avund på sina jämnåriga i vanlig värnplikstjänst? Blev han utsatt för pennalism och vill få revansch? Ville han bli officer men blev ratad? Om han nu blev inkallad, nota bene.

Jag förstår honom inte.

 

Arkelsten* + Marjasin**=Sant

Tekniken är så frapperande lika att det inte kan vara ett utslag av blind slump:

Sofia Arkelsten har gått i Sigvard Marjasins Papp- och Pysselskola, Avdelningen för Klippa och Klistra.

 

* ** För nytillkomna läsare kan meddelas att Marjasin, S-märkt fd ordförande i Kommunalarbetareförbundet och sedermera landshövding (givetvis), genom idogt klippande och klistrande i sina reseräkningar under 1980-talet drog på sig ett åtal för bl a bedrägeri. Arkelsten har förenklat sin tillvaro genom att i ett moderat debattinlägg om äldrevård ord för ord kopiera Kristdemokraternas målbeskrivning i samma ämne.

 

Årets julklapp

En matkasse? Det var det mest fantasilösa jag hört talas om!

Men en klar framgång för någon kreativ lobbyist från bondekooperationen.

/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!