En bild som visar Spotify-grundaren med allvarlig blick bredvid en bild av Apples butiksskylt
Spotify riktar skarp kritik mot Apple:s nya regler. - Foto: Henrik Montgomery/TT, Unsplash

Daniel Ek rasar mot Apple: "Förvrängning"

Apple har mött mycket kritik för hur de planerar att följa EU:s nya regelverk. Spotify har kallat planen för utpressning och en total fars.


Spotify har uttryckt stark kritik mot Apples senaste strategi för att uppfylla kraven i EU:s Digital Markets Act (DMA), och kallar planerna för "utpressning" och en "total fars" i ett blogginlägg.

Apple satsar på AI – kommer till iPhone

Spotify:s kritik

Spotify, tillsammans med andra företag och intresseorganisationer såsom Epic Games och Coalition for App Fairness (CAF), menar att Apple:s nya avgifter för nedladdningar och betalningar strider mot lagen. De argumenterar att dessa avgifter inte främjar konkurrens eller rättvisa på den digitala marknaden.

Enligt Spotify innebär Apple:s nya villkor, som inkluderar en avgift på 0,50 euro per nedladdning för appar med över en miljon nedladdningar och en provision på 17 procent för externa in-app-köp, att situationen för Spotify blir densamma eller sämre än tidigare. Spotify uppskattar att dessa nya avgifter kan öka deras kostnader betydligt.

Daniel Ek, VD för Spotify, skrev på X (tidigare Twitter) att det är en ny lågpunkt för Apple och att deras uttalande är vagt och missvisande som bäst. Han fortsatte med att kalla planen för "en mästarklass i förvrängning."

Bandet som lurade Spotify – tjänade hundratusentals kronor

EU:s Digital Markets Act (DMA): 

EU:s DMA syftar till att skapa en mer rättvis och konkurrenskraftig digital marknad, och kräver bland annat att alternativa app-butiker och betalningssystem tillåts. Spotify anser att Apple:s plan inte uppfyller dessa krav och uppmanar EU att agera snabbt mot Apple:s beslut, vilket de anser strider mot DMA:s andemening.

Netflix nobbar Apple – trots konkurrenternas stöd

Apple:s svar

Apple har svarat på kritiken i en kommentar till 9to5mac. De betonar sitt stöd för alla utvecklares framgång, inklusive Spotify och hävdar att de nya ändringarna för appar inom EU ger utvecklare fler valmöjligheter, med nya alternativ för att distribuera iOS-appar och behandla betalningar:

"Varje utvecklare kan välja att behålla de nuvarande villkoren. Och enligt de nya villkoren skulle mer än 99% av utvecklarna betala detsamma eller mindre till Apple."  

Informationen och texten i artikeln är framtagen med hjälp av AI-verktyg. Den är därefter bearbetad och faktagranskad av Nyheter24.

Läs mer: AI-person eller verklig – kan du se skillnaden?

/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!