Apple förbereder en storsatsning på AI.
Apple förbereder en storsatsning på AI. - Foto: Unsplash, Marcio Jose Sanchez/AP

Apple satsar på AI – kommer till iPhone

Apple har varit reserverade när det kommer till AI-utveckling. Nu rapporteras det att de storsatsar på AI inför nästa generation av iPhone.


Apple stärker sin satsning på artificiell intelligens (AI) i sina produkter, med särskild fokus på iPhone, rapporterar Financial Times. Genom en serie förvärv och utveckling av hårdvara, förbereder Apple för att införa AI-funktioner direkt i sina enheter, med iPhone 16 som ett flaggskepp för denna utveckling.

Nedräkningen – då blir AI smartare än oss

Köpt upp 21 företag

Apple har sedan 2017 köpt upp 21 AI-företag, vilket är mer än någon av sina konkurrenter. Detta inkluderar WaveOne, ett företag specialiserat på AI-driven videokomprimering. Förutom det har Apple även fokuserat på att rekrytera toppkompetens inom AI från företag som Google och har arbetat med stora språkmodeller liknande OpenAI:s ChatGPT.

Google:s nedlagda projekt – ballonger i rymden

Målet med AI i iPhone

Apples mål är att köra generativ AI direkt på sina mobiler, vilket möjliggör att AI-applikationer och chatbotar körs på iPhone-hårdvara och mjukvara utan att behöva förlita sig på molntjänster. För att möjliggöra detta arbetar Apple primärt med att minska storleken på stora språkmodeller och förbättra processorer för högre prestanda.

Bandet som lurade Spotify – tjänade hundratusentals kronor

Framtida planer

Apples engagemang i AI förväntas visa sig i nya AI-funktioner i iPhone senare detta år och 2025. Det spekuleras om att Siri kommer att drivas av en stor språkmodell i iOS 18, och Apple har introducerat nya chip, som M3 Max-processorn för MacBook, designad för att hantera AI-arbetsflöden.

Netflix nobbar Apple – trots konkurrenternas stöd

Apple är reserverade:"Vår metod"

Medan konkurrenter som Samsung och Google redan har släppt enheter med generativa AI-funktioner har Apple varit mer reserverade. 

På frågan om varför Apple inte diskuterar sin AI-utveckling svarade Tim Cook:

– Vi tenderar att meddela saker när de kommer ut på marknaden, och det är vår metod, och jag skulle vilja hålla fast vid det, sa Tim Cook, VD för Apple, på ett möte med investerare i augusti 2023, enligt Quartz.

Informationen och texten i artikeln är framtagen med hjälp av AI-verktyg. Den är därefter bearbetad och faktagranskad av Nyheter24.

/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!